Hlavní obsah

ČT servírovala pražským volebním lídrům agresivitu v politice a korupci

Co si počít s agresivitou v politice a politickými dinosaury řešili ve středečním pořadu České televize Otázky Václava Moravce Speciál volební lídři stran, které mají v nadcházejících volbách šanci dostat se v Praze do Sněmovny. V útržkovité smršti otázek a odpovědí se dotkli i boje s korupcí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pražští volební lídři v Otázkách Václava Moravce na ČT

Článek

Všichni hlavní aktéři, David Vodrážka (ODS), Martin Pecina (ČSSD),  Karel Schwarzenberg (TOP 09), Radek John (VV) a  Jiří Dolejš (KSČM) se distancovali od násilí a shodně varovali před narůstající agresivitou ve volebních kampaních. Zároveň ovšem neopomněli zasadit během večera štulce politickým rivalům.

Debata nemohla nezačít jinak, než připomenutím aktuálního napadení Bohuslava Sobotky na mítinku ČSSD. Ministr vnitra Pecina se především důrazně ohradil proti tomu, že někteří zástupci stran, podobně jako některá média, naznačili, že si za útoky ČSSD může sama. [celá zpráva]

Nové strany odvracely prezidentskou kritiku

Pražské jedničky TOP 09 a VV byly naopak požádány, aby reagovaly na kritiku prezidenta Václava Klause, který varoval před novými stranami a jejich lídry, u nichž není znám politický názor, a jmenoval právě Schwarzenberga a Johna.

Šéf Věcí Veřejných opáčil, že jeho politickým názorem je snaha zastavit rozkrádání a korupci: „Je škoda, že to nebylo politickým názorem Václava Klause.“ Ideologické dělení na pravici a levici je podle Johna vyprázdněné.

Foto: Právo

Průzkum voličských preferencí v Praze

„Já se vším respektem k panu prezidentovi obyčejně nesdílím jeho názory,“ prohlásil pak Schwarzenberg a připomněl, že v Česku není jasně definovaná levice a pravice.

Všechny politické strany jsou podle něj účelové spolky, které vytvoří lidé za určitým účelem. TOP 09 označil za konzervativní stranu vycházející z židovsko-křesťanské tradice.

Všechny politické strany jsou podle něj účelové spolky, které vytvoří lidé za určitým účelem. TOP 09 označil za konzervativní stranu vycházející z židovsko-křesťanské tradice.

Vodrážka vytkl TOP 09, že jde o stranu s politickými turisty. Což ovšem ve světle politického pozadí bývalých komunistů v řadách ODS nebo čelných představitelů ČSSD, kteří byli členy ODS a jiných stran, tak jako právě Pecina nebo Rath, nevyznělo příliš přesvědčivě.

John se za hlídky VV omlouvat nehodlá

Moderátor se také zeptal Radka Johna, zda by se Věci Veřejné neměly omluvit za podivnou akci občanských hlídek, které připomínaly Pomocnou stráž VB. Pecina v této souvislosti označil za absurdní, že bychom měli připustit existenci politických bojůvek v ulicích.

„Omluvit se? Bezdomovci a narkomani mají být na dětských hřištích?“ ptal se John, který zdůraznil, že nešlo o domobranu, ale o sociální intervenci, která má řešit bezvýchodnou situaci vyřazených lidí. „Jsme rádi, že jsme upozornili na krizová místa v Praze, kam je o strach posílat děti,“ řekl John. Podle něj by se o toto měl starat stát. Zdůraznil, že nešlo o bojůvku, ale o dobrovolníky, jejichž jedinou zbraní byl hlukoměr.

Kdo je, a kdo není politický dinosaurus?

Na otázku divačky, zda mají pražští lídři představu o postavě premiéra, Schwarzenberg označil předsedu vlády za nejdůležitějšího politika v Českém státě. Odmítl zároveň spekulace, že chce po volbách odejít z čela své strany a přenechat moc Miroslavu Kalouskovi, který pak uzavře koalici s Jiřím Paroubkem, kterou on odmítá. A k tomu poznamenal: „Já mám problém s partnerem, který neumí dodržet slovo a to jsem s panem Paroubkem už několikrát zažil.“

John podpořil roli politického premiéra a napadl naopak tradici, kdy podle něj ministerstva obsazují politici, kteří nejsou odborníky na nic. Zopakoval, že je pro odstranění politických dinosaurů spojených s podezřelými kauzami. V minulých dnech označil za dinosaury Jiřího Paroubka, Ivana Langera, nebo Miroslava Kalouska. Petr Nečas podle něj politickým dinosaurem není.

Vodrážka s jeho tezí o politický dinosaurech překvapivě souhlasil: "Přečetl jsem si v časopise Nature, že dinosauři byli oranžoví s červenými pruhy."

Pecina pak vyrazil na obranu svého předsedy Jiřího Paroubka, který podle něj nemůže být politickým dinosaurem, když je ve vrcholné politice mnohem kratší dobu než Petr Nečas a zpětně se ohradil proti tvrzení, že Paroubek porušuje dohody.

Karel Schwarzenberg mu je připoměl: Paroubek porušil dohodu o novém termín předčasných voleb ("V pátek jsme si na to podali ruce a v pondělí už bylo všechno jinak."), dohodu o Janotových úsporných balíčcích, koaliční dohodu v době své vlády s lidovci a Unií svobody, kdy partnery obcházel společným hlasováním s komunisty. Zároveň se však šéf TOP 09 postavil proti cejchování soupeřů

Všichni vědí jak na korupci

Závěr pořadu byl věnován možnostem boje s korupcí, která je často svázána s neprůhlednými veřejnými zakázkami. Všichni dostali 30 sekund na představení svého receptu a na odhad, o kolik jsou veřejné zakázky korupčně nadhodnoceny.

"Naprostá průhlednost všech veřejných zakázek," řekl Karel Schwarzenberg, který nechtěl odhadnout, o kolik jsou veřejné zakázky nadhodnoceny, protože se to podle něj případ od případu liší.

"Deset procent, to by bylo 60 miliard v celé o republice," řekl Dolejš svůj umírněný odhad. Podpořil také transparentnost zakázek a omezení možnosti drobit je na menší, tak aby se nemusela veřejná soutěž vypisovat.

I Vodrážka za ODS byl pro transparentnost zakázek a jejich zveřejňování s "rodným listem" na internetu.

"75 procent zakázek se vyhýbá veřejným soutěžím," prohlásil pak John, který kromě transparentnosti připomněl, že jeho strana navrhuje testy protikorupční odolnosti státních úředníků.

Pecina se ve vymezeném čase stačil blýsknout tím, že veřejná zakázka, kterou vypsal na ministerstvu vnitra, byla nakonec o polovinu levnější, než jaký byl odhad z doby jeho předchůdce Ivana Langera. Upozornil, že pravice odmítla v Senátu protikorupční zákony, které navrhla ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám