Hlavní obsah

Muž, který dal Sobotkovi pěstí, nadýchal 1,88 promile

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, pko, rsk, dan, mh

Divokou šarvátkou skončil ve středu v podvečer mítink ČSSD v Brně na Makovského náměstí. Přímo při řečnickém vystoupení tam byl napaden místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Opilý útočník, který poté nadýchal 1,88 promile alkoholu, ho trefil pěstí a srazil ho tak k zemi. Viditelně otřesený Sobotka, kterému ihned přispěchali na pomoc spolustraníci, akci opustil.

Článek

K události došlo naprosto nečekaně. Na improvizované pódium vyskočil osmačtyřicetiletý muž a nic netušícího Sobotku ranou pěstí doslova srazil k zemi.

Po útoku nastal na místě zmatek. Sobotku, který při útoku přišel o brýle, ihned obklopili další kandidáti. Mezi přihlížejícími se také v několika sekundách objevili policisté a strážníci, kteří útočníka zatkli. Sobotka si stěžoval na bolest hlavy a musel podle informací Práva po útoku vyhledat lékařské ošetření.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Policie útočníka zadržela

"Jde o osmačtyřicetiletého muže. Přesnou příčinu útoku neznáme," řekl ČTK mluvčí policie Bohumil Malášek. "Muž po zadržení nadýchal 1,88 promile alkoholu. Byl umístěn v cele předběžného zadržení a vzhledem k jeho stavu bude vyslechnut zítra. Může být obviněn z výtržnictví a ublížení na zdraví," dodal pro Právo Malášek.

Napadení se stalo před obchodním centrem Rubín na Makovského náměstí v brněnské čtvrti Žabovřesky.

Záchranáři Sobotku asi 20 minut ošetřovali v sanitce a poté jej odvezli do nemocnice na další vyšetření. Značně otřeseni byli z útoku i další funkcionáři soc.dem., kteří na mítinku vystupovali, Jeroným Tejc nebo Miloš Janeček.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Napadený Bohuslav Sobotka

Sobotka je v nemocnici 

Sobotka zatím zůstává v nemocnici. "Pacient je hospitalizován, žádné další informace si nepřeje sdělovat," uvedla mluvčí fakultní nemocnice v Brně Bohunicích Anna Mrázová.

Odmítla odpovědět na otázku, jak dlouho Sobotka v nemocnici bude a nakolik je jeho stav vážný. ČSSD do konce týdne zruší volební mítinky, které měl Sobotka naplánovány, řekl ČTK poslanec Tejc.

Útok na místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku se vůbec nelíbil ani krajskému státnímu zástupci v Brně Petru Coufalovi. Právu sdělil, že muž, který poslance soc. dem. udeřil pěstí do obličeje, bude s největší pravděpodobností obviněn z ublížení na zdraví a výtržnictví.

Pecina: případ bude řešen ve zkráceném řízení

„Tady už končí politický dialog a musí nastat generální prevence, proto budeme pro tohoto muže požadovat vazbu a zřejmě i nepodmíněný trest,“ řekl Právu Coufal.

Doplnil, že už ve čtvrtek vydá pro všechny jihomoravské státní zástupce závazný pokyn, aby v obdobných případech fyzických útoků při předvolebních kampaních  všechny řešili trestním stíháním a vazbou pro pachatele.

Případ bude řešen ve zkráceném řízení, uvedl v České televizi ministr vnitra Martin Pecina.

Paroubek: Je to důsledek "nenávistné kampaně" ODS a některých médií

Předseda strany Jiří Paroubek prohlásil, že napadení prvního místopředsedy ČSSD je i útokem na demokracii a svobodu v Česku. Je to prý důsledek "nenávistné kampaně" ODS a některých médií.

O tom, jak dál na jižní Moravě vést kampaň, se sociální demokraté poradí. "Další postup zvolíme podle toho, co nám řeknou lékaři," řekl Tejc ČTK.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Mítinku přihlíželo před napadením asi 15 mladých lidí s nápisy proti sociální demokracii.

Předvolební setkání sice po útoku pokračovalo, ale značně rozpačitě. Kandidáti ČSSD se rozešli debatovat mezi lidi. „Bylo to něco neuvěřitelného, kde to žijeme, že se na veřejnosti mlátí politici? Ten útočník se navíc tvářil vítězoslavně, jako by dokázal nevím co,“ rozčiloval se starší muž.

Jen několik minut po útoku dorazili na místo policejní těžkooděnci, kteří už jen monitorovali situaci. Sám útočník vypadal podnapile a opravdu se při zatýkání tvářil nadmíru spokojeně. „Podal jsem na něj trestní oznámení za zneužívání pravomocí,“ poněkud nelogicky reagoval útočník na dotaz Práva, proč Sobotku napadl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Stranou mítinku ČSSD se strhla i potyčka mezi stoupencem a odpůrcem levicové politiky.

Muž postával při prvních řečnických vystoupení několik metrů od pódia společně se skupinkou asi 15 mladých lidí oblečených v červených tričkách s nápisy proti sociální demokracii, kteří byli členy facebookové iniciativy Volíme proti Paroubkovi. „Od toho pána se distancujeme, nechceme žádné násilí nebo budit neklid. I my jsme ale byli napadeni od mladého sociálního demokrata,“ řekl Právu vedoucí skupinky Lukáš Gavlák.

Tvrdík: Byl to zákeřný útok

"Byl to zákeřný, nečekaný a velmi tvrdý útok. Ten člověk požádal Bohuslava Sobotku, zda by s ním nemohl mluvit, a když se k němu (Sobotka) nahnul, dostal velmi silnou ránu," řekl ČTK poslanec ČSSD Jeroným Tejc, který stál v době útoku hned vedle Sobotky. Potvrdil, že jeho kolega je převážen do nemocnice.

Pokud kolem toho bude velká hysterie, tak to budou další pitomci napodobovat.
Karel Schwarzeberg, šéf TOP 09

Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík uvedl, že se Sobotka po útoku necítil dobře a přijela pro něj sanitka. Tvrdík má podezření na to, že Sobotka má otřes mozku. Před zhruba stovkou příznivců vystoupil „dvoumetrový chasník“ na pódium, odkud vedl Sobotka agitaci, a praštil stínového ministra financí pěstí do hlavy, až mu spadly brýle, popsal Tvrdík.

Krátce před incidentem promlouval Sobotka k přítomným lidem, stejně jako na jiných předvolebních mítincích. Náhle k němu přistoupil muž v červeném tričku, šermoval před ním rukama a pak jej udeřil. Sobotkovi po útoku krev netekla.

„Něčemu takovému nešlo zabránit, to bychom museli mít okolo pódia rozestavenou ochranku,“ kroutil nevěřícně hlavou Janeček, který jako lékař a někdejší ředitel brněnské Úrazové nemocnice se záchranáři ihned konzultoval Sobotkův stav.

Útok přišel zrovna v den, kdy politici ČSSD vyzvali představitele ostatních demokratických stran včetně prezidenta Václava Klause k odmítnutí násilí na předvolebních mítincích.

Šlo o reakci na dvojici incidentů při úterních mítincích ve Slaném a v Kladně.

Na úterní setkání s voliči ve Slaném přišli demonstranti s cedulí, na níž byl nápis: „Jmenuji se Paroubek a brzy budu první zastřelený president ČR“. [celá zpráva]

Foto: Radek Plavecký, Právo

Transparent, který rozohnil Davida Ratha (ČSSD).

V Kladně pak kdosi hodil na mítinku sklenici s utopenci. Šéf volební kampaně Jaroslav Tvrdík uvedl, že letící láhev mohla někoho zabít. [celá zpráva]

Rány pěstí na setkání politických stran s občany jsou v Česku zcela neobvyklým jevem. Zatím došlo k házení vajíček při mítincích ČSSD minulý rok, nikdo však při těchto incidentech nebyl zraněn.

Kníže varuje před hysterií

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg útok na Sobotku odsoudil jako politováníhodný. Varoval však zároveň před přílišnou publicitou útoků na politiky.

„Pokud kolem toho bude velká hysterie, tak to budou další pitomci napodobovat,“ řekl Právu Schwarzenberg. Mítinky by podle něj by měli bedlivěji hlídat policisté. „Ne příliš okatě, to by více škodilo a měli by tam být,“ podotkl Schwarzenberg.

Také předseda Věcí veřejných Radek John odsoudil útoky na politiky. Zároveň ale dodal, že sociální demokraté si za to mohou sami.

„Kdo ve společnosti šíří zlobu a pomluvy o konkurenci, se nemůže divit, protože, kdo seje vítr, sklízí bouři. Podle mých informací, ten člověk v Brně nebyl střízlivý. Když se zkombinuje nenávistná kampaň ČSSD a pivo za 2 Kč, když si tam ty lidi, které dráždí jako býka v aréně opijou pivem, tak je to jejich odpovědnost,“ řekl právu John.

Nečas vyjádřil Sobotkovi solidaritu

Volební lídr ODS Petr Nečas vyjádřil v souvislosti s útokem na místopředsedu soc. dem. Bohuslava Sobotku svoji účast a solidaritu, nicméně vzápětí vyzval ČSSD, aby nešířila hysterii, když nezná motivy útočníka. Za incident je podle něj strana zodpovědná sama, protože krev tekla už ráno v inzerci soc. dem.

„Myslí-li to ČSSD vážně, ať okamžitě zastaví svoji sprostou krvavou inzerci. Je to trapné. Není možné v kampani používat motiv krvavých řezníků,“ řekl Nečas, čímž poukázal na inzeráty sociálních demokratů, které kritizují zdravotnickou reformu z dílny ODS. Nečas zároveň zdůraznil, že vajíčka, kameny ani pěst nepatří do předvolební kampaně a vyzval všechny voliče, kteří nesouhlasí s politikou soc. dem., aby svůj názor vyjádřili ve volbách.

Výběr případů napadení a fyzických útoků proti českým politikům od roku 1992:
5. prosince 1992 - Předsedu KSČM Jiřího Svobodu pobodal před jeho domem v Praze 3 neznámý maskovaný pachatel.
6. ledna 1997 - Místopředsedu vlády, ministra zemědělství a předsedu KDU-ČSL Josefa Luxe ohrožoval nožem a slzným plynem muž, jenž pronikl do jeho kanceláře na ministerstvu.
V noci na 6. února 1997 - Poslance ČSSD Pavla Dostála přepadlo po odchodu ze sněmovny nedaleko Malostranského náměstí několik mužů. Pořezali ho na hlavě a v obličeji.
23. března 1998 - Poslanec Pavel Dostál byl fyzicky napaden v rychlíku mezi Českou Třebovou a Pardubicemi.
9. května 1998 - Na mítinku v Novém Boru na Českolipsku byl předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek napaden místními Romy; Sládek je údajně vyprovokoval urážkami prezidenta Havla a jeho ženy.
24. dubna 2006 - Neznámí pachatelé napadli u stanice metra v Praze poslance a místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše, povalili jej na zem a několik minut do něj kopali.
V noci na 30. května 2006 - Neznámý útočník napadl poslance ČSSD a dvojku na kandidátce strany do sněmovních voleb v Pardubickém kraji Miroslava Váňu.
Květen 2009 - Kampaň před volbami do Evropského parlamentu doprovázelo házení vajíček na politiky sociální demokracie. První se stal terčem vajíček 13. května předseda strany Jiří Paroubek, série útoků vyvrcholila o dva týdny později v Praze.
21. srpna 2009 - Čtyři mladíci na koupališti v Hustopečích na Břeclavsku zasáhli kamenem do hlavy předsedu ODS Mirka Topolánka. Expremiér měl zranění nad pravým okem.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám