Hlavní obsah

Klaus si Nečase pozval na Hrad poprvé jako lídra ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poté, co prezident Václav Klaus opakovaně zkritizoval malé strany, rozhodl se přijmout lídra ODS Petra Nečase. Ten má na Hrad přijít v pátek v devět hodin ráno. Půjde o vůbec první setkání s hlavou státu v Nečasově nové roli.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídr ODS Petr Nečas

Článek

Klaus v březnu přijal odchod Mirka Topolánka a jeho náhradu za Nečase kladně s tím, že by byl rád, kdyby se novému šéfovi podařilo s ODS něco udělat, přičemž mu bude držet palce. Nejnověji však prezident označil změny ve straně, kterou kdysi zakládal, za nedostatečné.

„Myslím si, že v žádném případě nestačilo zbavit se jedné osoby. Je naprosto evidentní, že mělo dojít minimálně ke změně dvou osob,“ uvedl Klaus v týdeníku Euro. Jména nesdělil, kromě Topolánka měl v minulosti spory například s místopředsedou Ivanem Langrem, který svůj post ve straně ustál.

Ještě mnohem důležitější je podle Klause změna ducha strany. „Jsem velmi rozpačitý z předvolebních billboardů ODS. Viděl jsem billboard s motivem: ‚Pracovní místa. Řešení ODS.‘ A pak jsem několik minut přemýšlel, co mi tímto heslem chce ODS říci, a přiznávám, že jsem na to nepřišel,“ uvedl Klaus.

„Prezidenta mám ve svém srdci“

Nečas Klausova slova o tom, že v ODS nedošlo k dostatečné změně, komentoval: „Stalo se jednoznačné přesměrování ODS k politice, která má být serióznější a důvěryhodnější, a projevilo se to i v personálních změnách.“ Zopakoval, že si Klause váží.

Klaus se s ODS definitivně rozešel na kongresu v roce 2008, kdy složil funkci čestného předsedy. Poznamenal, že si mimo jiné i Nečasovo jméno vymazal z telefonu. Na to Nečas krátce po svém zvolení lídrem reagoval: „Já bych si pana prezidenta nikdy odnikud nevymazal. Nevymazal jsem si ho ani ze své paměti, ani ze svého srdce.“

Prezident dal opakovaně najevo, že považuje za klíčové strany ODS a ČSSD. Na začátku roku se sešel pouze s Topolánkem a Jiřím Paroubkem. Z představitelů malých stran přijal jen předsedu Strany práv občanů – zemanovci Miloše Zemana.

TOP 09 a Věci veřejné hlavu státu deprimují

Klaus dlouhodobě kritizuje zelené. Nyní také TOP 09 a Věci veřejné. „De facto neznámé strany, které mají jednu dvě viditelné osoby a žádný program, žádnou ideologii, začínají získávat netušenou podporu,“ řekl Klaus. Vždycky prý ve světě říkal, že výhodou Česka jsou jasně definované strany. „To se vznikem stran TOP 09 a Věcí veřejných totálně rozmazalo. A to je obrovský pokles a obrovská ztráta, která mě dlouhodobě deprimuje,“ soudí prezident.

O šéfovi Věcí veřejných Radku Johnovi řekl: „Kdybyste mě teď natáhli na skřipec a ptali se, jestli znám nějaký názor pana Johna, ale skoro bych přidal i pana Schwarzenberga, tak ani na mučidlech bych si neuměl žádný jejich politický názor vymyslet.“

V prosincovém rozhovoru pro Právo se Klaus o TOP 09 vyjádřil jako o polostraně „s jedním člověkem, Miroslavem Kalouskem, a s figurkou pana Schwarzenberga v čele“. Na dotaz, co říká SPOZ, pouze podotkl: „Možná jsem na někoho zapomněl, a vidíte, ta zemanovská strana mě vůbec nenapadla.“

Nečas v nedávném rozhovoru pro Právo na dotaz, zda by chtěl, aby se Klaus vrátil do funkce čestného předsedy, odpověděl: „Teď musím konstatovat, že pan prezident odešel z pozice čestného předsedy ODS v roce 2008, ale ODS nikdy neodešla od pana prezidenta. Je to zcela na rozhodování pana prezidenta a myslím si, že mi vůbec nepřísluší, abych tu věc nějak komentoval nebo ovlivňoval.“

Reklama

Výběr článků

Načítám