Hlavní obsah

Jste normální fašisti, reagoval Rath na studenty s transparentem o zastřeleném Paroubkovi

– Slaný • Aktualizováno
Právo, Radek Plavecký

Slovní přestřelkou mezi kandidáty sociální demokracie a zhruba dvacetihlavým houfem jejich odpůrců začal a skončil úterní mítink ČSSD ve Slaném. Skupina lidí převážně studentů ve věku kolem 20 let přišla před pódium připravené pro předsedu Jiřího Paroubka a středočeské kandidáty s ručně psanými transparenty.

Článek

Kvůli jednomu z nich se strhnul konflikt. „Jmenuji se Paroubek a brzy budu první zastřelený prezident ČR“, stálo na ceduli. Zatímco Paroubek se vydal k uniformovaným policistům, kteří pak Právu sdělili, že je přišel pouze pozdravit, středočeský hejtman David Rath (dvojka na kandidátce ČSSD) se vrhnul přímo do davu a chtěl transparent odstranit. Skupinu pak označil za fašisty.

„Fyzickou likvidací vyhrožovali fašisti. Vy jste normální fašisti, propagujete násilí, tím jste udělali TOP 09 pěknou reklamu,“ říkal směrem k demonstrujícím, kteří chvíli předtím souhlasně kývali, že jsou sympatizanti TOP 09.

„Otevřeně říkám, že nemám rád Topolánka nebo Bendla, ale nikdy bych si netroufl tohle napsat a vyhrožovat někomu zastřelením,“ říkal Rath z pódia. Vůči nápisu se vymezil i lídr kandidátky Milan Urban. „Všechny ostatní transparenty jsou demokratické, nesouhlasím s nimi, ale lze je tolerovat. Tenhle je ale za hranou. Vyhrožovat někomu tím, že bude zastřelen, není cesta k demokracii,“ uvedl Urban.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Transparent, který rozohnil Davida Ratha (ČSSD).

Policie vše natáčela

Proti nápisu se ohradil během svého vystoupení i Paroubek. „Divím se, že tomuhle policie nečinně přihlíží, vyzývám ty, kteří s tímhle nesouhlasí, aby stáhli tento nápis. Tohle je neuvěřitelné,“ říkal předseda ČSSD. Transparent ovšem zůstal nad hlavami protestujících do konce akce. Ani policie nijak aktivně nezasáhla, ačkoli  vše od počátku monitorovala a policisté v civilu chodili s kamerami v davu a točili si skupinku mladých lidí.

Drsný žert, tvrdí Schwarzenberg

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil transparent za pitomost a následek nevybíravé předvolební kampaně, ale odmítl, že by za své příznivce nesl odpovědnost.

„Odpovídám za všechny naše fanoušky zhruba tak jako kapitán Sparty či Baníku za chování svých fanoušků. Je to trochu drsný žertík, ale označit je hned za fašisty je stejně rozumný počin,“ řekl Právu Schwarzenberg a dodal: „Od mladých lidí při demonstracích nemůžete očekávat, že budou jednat jako moudří starci.“

ODS se ptá - nejde o další provokaci?

"Občanští demokraté vždy odsuzovali projevy, které vyzývají k násilí a zvyšují napětí a nenávist ve společnosti. Transparent s nápisem 'Jmenuji se Paroubek a brzy budu první zastřelený prezident ČR' je zcela nepřípustný a ODS s takovým postojem zásadně nesouhlasí," uvedl volební lídr ODS Petr Nečas.

"ODS má vlastní zkušenost se lží a manipulacemi ČSSD kolem aktivit Modrého týmu, které vyvrcholily včerejším pokusem Jaroslava Tvrdíka prezentovat nevinnou airsoftovou hru jako výcvik vojenského komanda ODS. Pokládáme si proto otázku, zda dnešní událost není pouze další provokací, jejímž cílem je prezentovat sociální demokracii jako oběť nenávistné kampaně pravicových stran a snahou obhájit policejní manévry, které mítinky ČSSD provázejí," konstatoval Nečas.

„Z našeho pohledu je vše v pořádku. Protest odpůrců nevyžadoval přímý zásah,“ řekl Právu na místě šéf kladenské policie Jan Marták a nevyloučil, že by se transparentem mohli kriminalisté ještě zabývat, ačkoli to podle něj není přímá výzva k násilí. Mítink hlídala šestice uniformovaných policistů a podle Martáka další čtveřice policistů v civilu a dva nejvyšší představitelé okresního oddělení. Policie si kromě pečlivého záznamu akce legitimovala některé protestující. To dělala dopoledne i rakovnická policie při tamním mítinku.

Vajíčka jsou zase na scéně

Ten byl o něco klidnější, ačkoli se na scéně opět objevila vajíčka. S nimi přišel jeden z mladých odpůrců ČSSD. Skupina asi deseti studentů se tam nijak neprojevovala, byla oddělena od kandidátů strany těly pořadatelů v oranžových bundách, kteří studenty k Paroubkovi či Rathovi vůbec nepustili.

„Nechceme vajíčka házet, jen bychom je tam položili na stůl a chceme se na něco zeptat,“ pokoušeli se studenti dostat ke stolku, kde kandidáti doprovázení Jiřím Paroubkem podepisovali své fotografie. K nim se ale neprobojovali a nakonec se rozešli.

Reklama

Výběr článků

Načítám