Hlavní obsah

Aktivisty na střeše jsme mohli sestřelit, nebo počkat na zásahovku, tvrdí Pecina

Praha

Ministr vnitra Martin Pecina chce znát do pátku opatření, která zabrání opakování akcí, jako byl pondělní výsadek aktivistů hnutí Greenpeace na střechu Úřadu vlády. Zároveň se zastal hlídkujících policistů, kteří buď museli vyčkat na příjezd zásahové jednotky, nebo aktivisty sestřelit. Ministr to řekl na úterní tiskové konferenci ČSSD, za níž kandiduje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Greenpeace na Strakově akademii

Článek

Policejní prezident Oldřich Martinů by měl podle Peciny do pátku navrhnout varianty dopravního řešení před Strakovou akademií. Ve hře je vytvoření jednosměrky či zákaz vjezdu nákladních vozidel. Aktivisté se totiž na budovu již podruhé dostali z vysokozdvižné plošiny.

Ti policisté měli na výběr, buď ty lidi (...) sestřelit dolů (...) nebo mohli poslat nahoru policistu...
Ministr vnitra Martin Pecina

Na dodržování zákazu vjezdu by podle ministra musela permanentně dohlížet policie, přičemž nákladní vozy by mohli projíždět pouze na zvláštní povolení. "Nechceme občanům komplikovat život," uvedl Pecina.

Vrátil se k zásahu policie. "Ti policisté měli na výběr, buď ty lidi, kteří už jeli nahoru, sestřelit dolů, což by naše občanská společnost neschválila a ani já bych je nepochválil. Nebo mohli poslat nahoru policistu, aby hlídal než přijede zásahová jednotka, což se stalo," konstatoval Pecina. Uznal, že se jednalo o ostudu, nicméně ocenil okamžitou  reakci policistů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přihlížející policisté

Lídr ODS Petr Nečas v úterý Pecinu za jeho přístup k incidentu ostře kritizoval. Jde podle něj o opakované selhání ministra, který místo aby zajistil bezpečnost vládní budovy, přichází s nesmyslnými návrhy na omezení pohybu v jejím okolí.

"Chtěl bych vyzvat pana Pecinu, aby místo zadrátování okolí Úřadu vlády se věnoval své práci, za kterou je placen, a ne málo, a aby případnou volební kampaň dělal ve svém volném čase," řekl Nečas novinářům.

Ekologičtí aktivisté v pondělí na střeše akademie protestovali proti způsobu, jakým chce ČEZ se souhlasem úřadů rekonstruovat elektrárnu Prunéřov II. Asi po půl hodině je policisté přiměli, aby slezli. Na prosklenou střechu tiskového centra stihli vyvěsit transparent "Vítejte v ČEZké republice", na vyvěšení vlajky s logem ČEZ už nedostali čas.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Ministři s premiérem na tiskové konferenci vlády. Nad nimi ekologičtí aktivisté, kteří vylezli na střechu Strakovy akademie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám