Hlavní obsah

Příznivci Sparty fotbal v Ostravě neviděli, leželi na silnici před stadiónem

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Policie před remízovým utkáním fotbalové ligy mezi Spartou a Baníkem zadržela všech více než 300 fanoušků Sparty, kteří přijeli do Ostravy. Nepustila je na stadion kvůli tomu, že nejprve slovně a pak i fyzicky zaútočili na početný kordon policistů, který je doprovázel. Většina fandů ležela po zadržení na silnici asi půl kilometru před stadiónem Baníku pod kontrolou těžkooděnců.

Článek

První informace hovořily o tom, že útok na početnou skupinu Sparťanů, kteří pochodovali městem, a následnou bitku vyprovokovali fanoušci Baníku, kteří dav napadli házením kamenů. Sparťané následně útočili na policisty.

"Neustále nás cestou slovně napadali, nadávali nám. Později došlo k fyzickému napadání, začali na nás házet světlice," řekl ČTK jeden ze zasahujících policistů.

"Čtyři fanoušci byli obviněni z trestného činu násilí proti úřední osobě. Jednání dalších 119 bylo vyhodnoceno jako přestupek," řekl Novinkám mluvčí moravskoslezské policie Miroslav Pech.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zadržení Sparťané v Ostravě.

Sparťané se vrací zpět do Prahy vydat vlakem ve 23:30. Ten měl ale asi 20 minut zpoždění.

Mluvčí Sparty Ondřej Kasík na tiskové konferenci po zápase řekl, že klub bude žádat od policie vysvětlení, proč byli jeho fanoušci zadrženi a nemohli sledovat zápas.

Při příjezdu do Ostravy hajlovali 

Asi tři stovky fanoušků Sparty Praha dorazily v 16:15 na hlavní vlakové nádraží v Ostravě. Při vystupování z vlaku hned dali najevo, že se nehodlají chovat slušně.

Na nástupiště vhazovali dýmovnice a někteří z nich hajlovali. Mnozí byli tak opilí, že se sotva udrželi na nohou. Fanoušci Baníku na Sparťany v ulicích zaútočili kameny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Fanoušci Sparty házeli na nádraží dýmovnice.

„Více než 130 nejagresivnějších výtržníků bylo zadrženo a předvedeno na policejní služebny. Zadrženi byli i všichni ostatní fanoušci, policie je postupně legitimuje. Nikdo z nich fotbal už nestihne,“ řekl Pech. Zápas sledovala jen hrstka Sparťanů, kteří přijeli auty.

Foto: Aleš Honus, Právo

Fanoušci Sparty leží na silnici před stadiónem.

Při příjezdu Sparťanů bylo celé nástupiště vlakového nádraží zahaleno dýmem. Fandové odmítli nastoupit do připravených autobusů a rozhodli se dát o sobě vědět několikakilometrovým pochodem na stadión Bazaly.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fanoušci Sparty míří na stadión Baníku.

Foto: ČTK

S výkřiky Smrt Baníku vyrazili fanoušci Sparty vlakem do Ostravy.

Průvod skandujících fanoušků z Prahy doprovázeli policisté na koních a těžkooděnci. Sparťané rozhazovali dýmovnice a znemožňovali dopravu v blízkém okolí.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Na sparťanské fandy dohlíželi policisté.

Příznivci Baníku dali o sobě záhy vědět také. Na Sparťany v ulicích Ostravy házeli kameny. "Na obou stranách jsme zadrželi 30 osob. Podařilo se nám zabránit střetu obou znesvářených skupin," řekl Novinkám velitel policejního zásahu Martin Hrinko.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Zadržen byl také jeden fanoušek Sparty za vykopnuté dveře ve vlaku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fanoušci Baníku uspořádali před ligovým utkáním se Spartou mítink na Masarykově náměstí v Ostravě.

Podle informací moravskoslezské policie dorazilo vlakem do Ostravy kolem 300 fanoušků Sparty s doprovodem stovky pražských policistů a z oddělení dopravy vlaků.

Pro zabezpečení hladkého přesunu na stadión nachystal k nádraží ostravský dopravní podnik čtyři autobusy, které ale Pražané odmítli využít.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fanoušci Baníku i Sparty světlicemi nešetřili. (ČTK/Ožana Jaroslav)

Foto: ČTK

Už na nádraží v Praze hlídali sparťanské fanoušky těžkooděnci.

„Do Ostravy přijelo podpořit Baník 30 fotbalových příznivců Trnavy,“ uvedl mluvčí krajského ředitelství Moravskoslezského kraje Miroslav Pech.

Zápas v Ostravě byl vyprodaný. Lístky určené pro domácí fanoušky zmizely z pultů během osmi hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám