Hlavní obsah

Celý týden proprší, o víkendu ale vykoukne slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

První květnový týden v Česku proprší. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude slunce většinou schované za mraky, ve čtvrtek a v pátek dokonce zcela zataženo s vydatným deštěm.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

O víkendu nás ale slunce potěší a zpoza mraků vykoukne. Moc ale neohřeje. Teploty nepřesáhnou 16 stupňů a ani srážky úplně nezmizí.

Podle meteorologů bude letošní máj bohatší na srážky, než je dlouhodobý průměr. Pro zemědělce by však mohl být podle pranostik výhodný. Například, že mokrý máj znamená v stodole ráj a že májová kapka platí nad dukát.

Ve druhé polovině května bude srážek ubývat, na letní dny s teplotami nad 25 stupňů si ale budeme muset počkat až na konec měsíce.

I tuto sobotu zaznamenaly meteorologické stanice ČHMÚ srážky na většině území. Úhrny se pohybovaly většinou od jednoho do šesti litrů na metr čtvereční. Vyšší byly na Moravě a ve Slezsku, kde místy napršelo až deset litrů vody na metr čtvereční.

Nejvíc srážek spadlo ve Strážnici, a to 17 litrů na metr čtvereční, to je zhruba čtvrtina z celkového průměrného úhrnu srážek v Česku pro květen.

Reklama

Výběr článků

Načítám