Hlavní obsah

Tisíce lidí děkovaly v Plzni Američanům za osvobození

Plzeň

Tisíce lidí obstoupily v neděli dopoledne v Plzni Klatovskou třídu a vlaječkami i květinami děkovaly Američanům, kteří před 65 lety osvobodili Plzeň.

Foto: Petr Eret, ČTK

V koloně Convoy of Liberty nechyběly ikony Plzeňanů - americké džípy.

Článek

Američtí a belgičtí veteráni, kterým je nyní mezi 80 až 90 lety, jim mávali ze starých džípů jedoucích v čele tradiční kolony nazvané Convoy of Liberty. Patří mezi nejatraktivnější akce spojené s plzeňskými Slavnostmi svobody, jež potrvají do čtvrtka.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Plzeň slavila v neděli na náměstí Republiky 65. výročí osvobození společně s americkými a belgickými válečnými veterány.

Foto: Petr Eret, ČTK

V koloně Convoy of Liberty jeli i hosté z Německa, Belgie, Švýcarska, Itálie a Francie.

Kolonu tvořilo více než 230 historických vojenských vozů. Přesně v 11:21 nad ní proletěly i dva bojové letouny české armády Jas-39 Gripen. Na několika místech vyhrávala živá hudba. Novinkou bylo komentování kolony nejen u Divadla J. K. Tyla, ale také na náměstí Míru. Dojaté Plzeňany zdravili dojatí veteráni.

Do Plzně přijel například devadesátiletý Erik Petersen, jenž je pravidelným vzácným hostem slavností. Před 65 lety patřil do 16. obrněné divize a jako tankista zamířil tehdy přímo k radnici. Tam Američané reagovali na střelbu Němců, kteří byli ukryti v kostele svatého Bartoloměje.

Foto: Petr Eret, ČTK

Americký veterán Earl Ingram zdraví Plzeňany.

V Plzni je letos i o pět let mladší Verne Lewellen a Karl L. Lindquist i osmdesátiletý Charles Noble, nechybí ani vnuk generála Pattona George Patton Watters. Mezi nejvzácnější vozidla kolony patřily vozy druhé světové války a válečné obrněné transportéry.

Kromě milovníků historických strojů a vojenských nadšenců z celé republiky přijeli na starých strojích také Belgičané, Němci, Italové, Francouzi a Švýcaři. Z vozů mávali, dětem rozdávali vlaječky a sladkosti. Češi jim tleskali, zdravili je anglickým Hallo!

Foto: Petr Eret, ČTK

V koloně jely i půvabné ženy v dobových uniformách.

Konvoj, jenž se každoročně zvětšuje, uzavřely moderní vozy české a americké armády. Lidé se shodovali, že přehlídka byla jedna z největších, srovnatelná s rokem 1990. Stovky lidí si už také v centru prohlédly dobové vojenské tábory. Nadšenci různých military klubů je připravili na několika místech.

K největším patří kemp 16. obrněné divize U.S. Army ve Štruncových sadech s ukázkou autentické činnosti tábora americké armády v Plzni v květnu 1945. Nechybí obrněná technika, vojáci, polní nemocnice, kuchyně, autodílna a podobně. Hned vedle se prezentuje Kombinovaný oddíl Československého vojska ze západu pod velením U.S. Army v západních Čechách.

Foto: Petr Eret, ČTK

I na tvrdého bojovníka někdy padne únava

Venkovní expozici Camp 1945 připravil také Klub 2nd Rangers v prostoru u kulturního domu Peklo. "Máme tu ukázku zbraní, které používala během druhé světové války spojenecká vojska, hlavně Američané," uvedl člen klubu Jaromír Šmíd. Lidé si ale mohou prohlédnout i dobové plakáty, konzervy, knihy, bedny od munice, od proviantu a další předměty.

Foto: Petr Eret, ČTK

Kolonu uzavíraly nejnovější obrněněné transportéry české armády Pandury.

Dobový tábor německé armády se nachází v prostoru U Ježíška. Svobodnou ulicí 1945 procházejí lidé v Proluce v Křižíkových sadech. Slavnosti svobody nedělí nekončí. Až do čtvrtka se uskuteční několik pietních aktů, pokračuje největší prezentace české armády v Plzni, naplánováno je setkání veteránů s veřejností, slavnostní otevření muzea Českého rozhlasu v Plzni, několik kulturních programů i již tradiční vzpomínkový akt Díky Ameriko! u památníku na Americké třídě.

Reklama

Výběr článků

Načítám