Hlavní obsah

Na poslední rozloučení s kardinálem Špidlíkem přišly tisíce lidí

Velehrad

Několik tisíc lidí se v pátek ve velehradské bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje rozloučilo se zesnulým kardinálem Tomášem Špidlíkem. Zádušní mši svatou vedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Tělo kardinála Špidlíka, jenž zemřel v pátek 16. dubna v Římě ve věku 90 let, bude později pochováno v hrobce ve velehradské bazilice.

Foto: Zdeněk Němec , ČTK

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner sloužil kardinálu Špidlíkovi zádušní mši.

Článek

"Tomáš kardinál Špidlík, který ač moravský rodák z Boskovic, jako myslitel výrazně přesáhl poměry jednoho malého národa, protože v sobě nesl dimenzi Kristovu, dimenzi evropské i světové církve. Byl tím, kdo razil cestu k její jednotě, aby mohla dýchat východní i západní spiritualitou stejně jako dýchají dvě plíce v jednom těle," uvedl při obřadu biskup Josef Hrdlička.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Arcibiskup Jan Graubner si umývá ruky poté, co mezi lidmi předával hostie.

Se Špidlíkem se kromě rodiny a církevních hodnostářů či prostých kněží přišli rozloučit i představitelé státu, kardinálovi bývalí žáci i davy věřících. Velehradská bazilika byla zaplněná do posledního místa, řada lidí tak sledovala poslední rozloučení před katedrálou díky rozhlasovému přenosu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Církevní hodnostáři se klanějí ve velehradské bazilice památce zesnulého kardinála Tomáše Špidlíka.

Hrdlička zmínil také Špidlíkovu otevřenost a dobrosrdečnost. "Dokázal mluvit tak, že ho se zaujetím poslouchali jak kardinálové v konkláve před volbou papeže, tak i samotní svatí otcové, vědci z mnoha zemí světa, ale i nejprostší venkované. Dovedl hovořit k věřícím i k nevěřícím, kteří s úctou konstatovali, ano, rozumíme tomu, co nám chce říci," uvedl biskup.

Špidlík poučoval lidi napříč kontinenty o českých fenoménech

"Byl to báječný člověk, použil bych i výraz génius lidské soudržnosti. Dokázal sjednocovat lidi různé mentality, vyznání i myšlenkových směrů," řekl Michal Altrichter, představený jezuitské komunity Centra Aletti v Olomouci, pedagog tamní teologické fakulty a také někdejší Špidlíkův žák v Římě. Dodal, že zesnulý kardinál navíc dělal dobré jméno Česku a české kultuře.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na Slovácku někteří lidé dodnes ctí tradice a na smuteční mše chodí ve slavnostním kroji.

"Byl jsem mnohokrát svědkem toho, jak různým ministrům, kardinálům, biskupům a dalším osobnostem různé barvy pleti napříč kontinenty vysvětloval, co to jsou ideje svatováclavské, cyrilometodějské, kdo je Božena Němcová a čím nás jezuity provokuje Alois Jirásek," přiblížil Altrichter.

Foto: Zdeněk Němec , ČTK

Rakev s ostatky kardinála Špidlíka bude od soboty umístěna v Královské kapli velehradské baziliky.

Špidlíkovu památku přijel na Velehrad uctít také třiasedmdesátiletý Rudolf Pšenka. Na oblíbené poutní místo dorazil z obce Přílepy u Holešova na Kroměřížsku na kole. "Kardinála Špidlíka jsem znal osobně z mých pobytů v Římě v roce 1969 a 1989, kdy jsem tam byl při svatořečení Anežky České. Bohužel v naší republice hodně zapomínáme na roli velkých lidí, jako byl kardinál Špidlík, i na církev jako takovou," řekl Pšenka.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Mezi těmi, kteří se na Velehradě přišli rozloučit s kardinálem, byl i Cyril Svoboda.

Lidé se budou moci poklonit Špidlíkově památce i po pátečním smutečním obřadu. Rakev s ostatky kardinála bude od soboty umístěna v Královské kapli baziliky, a to až do uložení ostatků do hrobky na Velehradě, jak si Špidlík přál. Podle mluvčí olomouckého arcibiskupství Moniky Vývodové bude rakev uložena do sarkofágu, který by měl vyrobit velehradský akademický sochař Otmar Oliva, zřejmě v červnu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Mše svaté trvala ve velehradské bazilice více než hodinu a půl. Některá dítka ji prospala.

Jezuita Špidlík byl v církevních kruzích znám především jako znalec východokřesťanské spirituality, který připravoval jako první Čech duchovní cvičení pro papeže Jana Pavla II. V Itálii žil několik desetiletí a uznání si vysloužil i jako reprezentant a propagátor české kultury v zahraničí. Vatikán se s českým kardinálem zádušní mší rozloučil už v úterý 20. dubna.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Parte kardinála Tomáše Špidlíka

Reklama

Výběr článků

Načítám