Hlavní obsah

Projekt Voleb nanečisto se zdařil, tvrdí Pánek a kritiku odmítá

Novinky, Jiří Mach

Ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, který zorganizoval studentské Volby nanečisto, sklidil kritiku za odložení zveřejnění výsledků hlasování. Jeden z kantorů přirovnal šachy kolem projektu k praktikám v éře normalizace. Podle Pánka je však běžné i v jiných zemích, že se výsledky studentských voleb zveřejňují až s těmi oficiálními, a projekt hodnotí jako zdařilý.

Foto: Repro ČT, Novinky

Jeden z vůdců studentského hnutí v listopadu 1989 a současný ředitel nadace Člověk v tísni Šimon Pánek

Článek

Organizace Člověk v tísni se od divokého zveřejňování výsledků distancovala. Projekt je podle Pánka teprve na počátku nadcházející tradice a spory s kraji, které jsou z drtivé části zřizovateli škol, vznikly jen kvůli nesrovnalostem s podmínkami.

„Je důležité, aby se jej školy mohly účastnit bez výhrad zřizovatelů a zároveň, aby se jeho konání nestalo jednou z karet předvolebního stranického boje,“ uvádí organizace.

Není důležité, kdy budou volby zveřejněny, i jinde ve světě jsou výsledky zveřejňovány až s výsledky oficiálních voleb.

Kritiku učitele, který se domnívá, že odložení zveřejnění výsledků studentských voleb „ztratilo jakýkoli smysl a v duších studentů mohlo vyvolat jen opovržení z počínání těch mocnějších a dříve narozenějších,“ Pánek nepřijal.

„Takto jsem nad tím nepřemýšlel. Není důležité, kdy budou volby zveřejněny, i jinde ve světě, kde podobné projekty probíhají, jsou výsledky zveřejňovány až s výsledky oficiálních voleb. Záleží na tom, jak na to nahlížíte. Cílem tohoto vzdělávacího projektu bylo vzbudit u mladých lidí zájem o veřejné dění, což se už nyní tím, že se volby uskutečnily, podařilo,“ sdělil Novinkám Pánek.

Patálie kolem Voleb nanečisto

Podle původní verze projektu Voleb nanečisto měly být výsledky voleb zveřejněny 29. dubna, tedy měsíc před volbami „ostrými“. Jenže do nezávislého projektu se vložili hejtmani ČSSD, strana naléhala také na ministerstvo školství, aby projekt zastavilo. Ministryně školství v reakci na to projekt nedoporučila a většina škol se ho vzdala.

Koordinátorka projektu Tatiana Čabáková naznačila, že svou roli zde zřejmě sehrál i fakt, že 99 procent škol jsou zřizovatelé kraje, v nichž je všude ve vedení ČSSD.

Nejhlasitěji protestoval středočeský hejtman David Rath s tím, že na akademické půdě je zakázáno agitovat. V dopise rozeslaném ředitelům škol je odrazoval od zapojení do projektu a připustil v něm, že volby nanečisto by mohly ovlivnit řádné květnové volby.

Aby projekt nezkrachoval, dohodla se organizace Člověk v tísni s Asociací krajů pod vedením Michala Haška (ČSSD), že výsledky zveřejní až po uzavření volebních místností v sobotu 29. května odpoledne.

Záměrem organizace bylo změnit obecný názor mladých lidí deklarovaný na průzkumech, že jejich postoj nemůže nic změnit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám