Hlavní obsah

Klaus jmenoval desítky profesorů, Kopicová je varovala před "létáním"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Titul profesora v pátek získalo dalších 68 akademiků. Na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol je v pražském Karolinu jmenoval prezident Václav Klaus. Nejvíc profesorů přibylo v technických a přírodovědných oborech. Mezi vysokými školami měla největší zastoupení Univerzita Karlova se 14 novými profesory.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Prezident Václav Klaus jmenoval v pražském Karolinu 68 nových profesorů vysokých škol.

Článek

Ministryně školství Miroslava Kopicová při ceremoniálu řekla, že vysoké školství prožívá nebezpečnou krizi důvěry kvůli kauze plzeňských práv i dalším problémům. Varovala před fenoménem takzvaných létajících profesorů, kteří učí na několika školách najednou. Intelektuální a akademická elita si musí být vědoma své odpovědnosti, apelovala na nové profesory.

Podle ministryně nelze nekriticky jásat ani nad tím, že stoupá počet profesorů. Problémem podle ní totiž zůstává to, že zatímco v lékařských, přírodovědných, technických a uměleckých oborech profesorů přibývá, ve většině humanitních oborů a především u cizích jazyků je naopak velký nedostatek docentů a profesorů. Nevyváženost podle ní umocňuje to, že o důležité technické obory je malý zájem studentů.

Naposledy jmenoval prezident nové profesory loni na podzim, tehdy jich bylo 104. Jmenování se odehrává dvakrát ročně. Loni nejvyšší akademický titul získal rekordní počet pedagogů. Celkem přibylo přes 170 profesorů. Letos by nových profesorů mělo být o něco méně. Podle mluvčí ministerstva školství Kateřiny Böhmové by jich na konci roku mohlo být kolem 140.

Mezi dnes jmenovanými profesory podobně jako v minulosti výrazně převažují muži. Žen je mezi téměř sedmdesáti novými profesory 20.

O profesuru se může ucházet člověk, který už má docentský titul a prokáže odpovídající kvalifikaci. Po posouzení těchto požadavků jej pětičlenná odborná komise dále navrhuje vědecké radě univerzity. V uměleckých oborech může vědecká rada uchazeči prominout požadavek vysokoškolského vzdělání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám