Hlavní obsah

Školy se bouří a zveřejňují další výsledky voleb nanečisto, pravice drtivě vítězí

Právo, Novinky, jim, sve

Poté, co neposlušný kantor zveřejnil proti vůli sociálně demokratických hejtmanů výsledky studentských voleb, přihlásili se i další učitelé a studenti z jiných gymnázií se svými volebními koláči. Studenti z gymnázií v Třeboni, Ostravě a Liberci svými hlasy potvrdili, že by si přáli pravicovou vládu a za premiéra předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Studentské volby, které pořádá společnost Člověk v tísni měsíc před volbami do Sněmovny, se konaly 26. dubna.

Článek

„Pokud to mají být simulované volby, pak ať jsou se vším všudy, včetně zveřejnění výsledků ihned po sečtení hlasů,“ myslí si Michael Canov, který vyučuje chemii na libereckém Gymnáziu Jeronýmova, v současné době pouze externě, jelikož působí jako starosta města Chrastava na Liberecku.

Podle jeho slov zveřejnění výsledků s nikým z vedení školy nekonzultoval a na organizaci studentských voleb se na gymnáziu nepodílel.

Je to jako za normalizace, stěžuje si učitel

Zásah hejtmanů proti projektu neziskové organizace Člověk v tísni, která tím chtěla přesvědčit mladé lidi, že jejich hlas má schopnost měnit společnost, přirovnal Canov k období normalizace za hluboké totality.

„Zásah hejtmana Ratha ve Středočeském kraji považuji za neuvěřitelný nátlak a vytváření atmosféry, která na školách panovala před listopadem 1989. Zklamala mě také ministryně Kopicová, a především Šimon Pánek z Člověka v tísni, který přistoupil na nesmyslné požadavky odpůrců studentských voleb,“ vysvětluje důvody zveřejnění výsledků Canov.

Starosta a pedagog Canov nepovažuje pořádání studentských voleb za předvolební propagaci stran, která je na půdě škol zakázaná. Podle něj argumentace hejtmanů, že studentské volby jsou v rozporu se školským zákonem, je směšná a nepravdivá. „Předvolební propagací jsou přednášky a besedy se studenty, které politici ve školách před volbami pořádají,“ prohlásil Canov.

Ve volbách na jeho gymnáziu drtivě zvítězila TOP 09, která získala nadpoloviční většinu a pro zformování kabinetu by nepotřebovala žádného partnera. Jestliže by platilo pravidlo, šéfem vlády je vítěz voleb, stal by se jím Karel Schwarzenberg. Levice by se do Sněmovny vůbec nedostala. Své obsazení v dolní komoře by měly už jen dvě strany, ODS s 15,6procentní podporou a Věci veřejné s 12,4 procenta hlasů.

Propravicové tendence a absolutní debakl levice potvrzují i výsledky studentských voleb v dalších regionech.

První výsledky studentských voleb (v procentech)
StranaGymnázium Jeronýmova LiberecGymnázium TřeboňGymnázium Ostrava - HrabůvkaGymnázium Brno
TOP 095545,83039
ODS15,6172522
Věci veřejné12,49118
Česká pirátská strana3,74,51111
Strana zelených3,2neuvedeno33
ČSSD2,3731
KSČM0,1neuvedenoneuvedeno3
KDU-ČSL1,384neuvedeno0,9
SPOZ-neuvedenoneuvedeno1
DSSS3,21neuvedenoneuvedeno5
Účast39,2655844,8

Obdobně dopadly také volby nanečisto na dalších dvou gymnáziích. V Třeboni volilo TOP 09 45,8 procenta studentů, ODS 17 procent a Věci veřejné devět procent. Do Sněmovny by se sociální demokraté se ziskem sedmi procent hlasů dostali, pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do dolní komory by uvízla Česká pirátská strana s 4,5 procenta a i lidovci se čtyřmi procenty.

Levice neuspěla ani na Gymnáziu Ostrava - Hrabůvka, v regionu přitom mají socialisté podle obecných průzkumů silnou podporu. Opět by zvítězila TOP 09 se třiceti procenty, na vytvoření vlády by jí stačila spolupráce s ODS, pro niž hlasovalo 25 procent studentů. Do parlamentu by se ještě dostaly Věci veřejné a Česká pirátská strana, které získaly shodně po 11 procentech.

Člověk v tísni se od zveřejnění výsledků distancoval a ředitel organizace Šimon Pánek kritiku odložení zveřejnění výsledků Voleb nanečisto odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám