Hlavní obsah

Česko si užívá zatím nejteplejší den roku, vystřídá ho ochlazení a déšť

Novinky, Jaroslav Soukup

Zatímco pátek bude doposud nejteplejším dnem letošního roku, o víkendu i v nadcházejícím týdnu se musíme připravit na ochlazení doprovázené zataženou oblohou a četnými srážkami. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Článek

"Páteční odpolední maxima by měla šplhat až k 27 stupňům Celsia, není proto vyloučeno, že by mohl padnout i teplotní rekord, který se v pražském Klementinu datuje do roku 1800, kdy zde naměřili dokonce 27,3 stupně Celsia," konstatovala Honsová.

Večer však začne počasí v České republice ovlivňovat od západu studená fronta, která s sebou přinese déšť a také bouřky. Připravit by se na to měli především ti, kteří se chystají na tradiční svatojakubské pálení čarodějnic.

První májový den připadající na sobotu bude ve znamení zatažené oblohy s deštěm a bouřkami. Ráno bude ještě velmi teplé s hodnotami mezi 13 a devíti stupni Celsia. Mezi příjemnými 17 a 21 stupni se budou pohybovat i odpolední maxima.

Také neděle bude ve znamení zatažené oblohy s deštěm či přeháňkami a teplotami v intervalu 14 až 18 stupňů.

Výhled na další dny slibuje velmi podobný charakter počasí s teplotami do 20 stupňů Celsia. Výraznější ochlazení pak numerické modely předpovídají na středu, kdy by mohlo být jen mezi 10 a 14 stupni. Na vrcholcích hor by se mohly objevit i sněhové vločky.

Hodně oblačnosti by dle dlouhodobého výhledu mělo být zhruba do poloviny května.

Reklama

Výběr článků

Načítám