Hlavní obsah

Afghánistán má zájem o školení policistů v ČR

Novinky, Tomáš Reiner (Kábul)
Kábul

Budoucí afghánští policisté mohou podstoupit výcvik v České republice. Ministr obrany Martin Barták to ve čtvrtek v Kábulu zopakoval afghánské straně. Ta to vítá jako štědré gesto, o podrobnostech se bude jednat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Martin Barták se svým resortním protějškem Abdulem Rahímem Wardakem v Kábulu

Článek

Barták po setkání s ministry obrany a vnitra Afghánistánu Abdulem Rahímem Vardakem a Mohammadem Hanífem Atmarem řekl, že by zpočátku šlo o menší počet policistů, zhruba do tří desítek.

Afghánský ministr obrany Vardak pro Právo poznamenal, že policejní rekruti se úspěšně školí v Německu či ve Francii a vláda o takové možnosti jedná i s ostatními státy. Atmar doplnil, že nabídka české vlády je štědrá.

Podle Bartáka mají Afghánci hlavně zájem o školení důstojníků a instruktorů. Afghánská vláda je ochotna hradit náklady na dopravu a pobyt.

Mezinárodní společenství a především Spojené státy žádaly ČR o navýšení počtu vojáků a armádních instruktorů. Vláda v únoru navrhla vyslat do Afghánistánu dalších 55 vojáků k nynějším 535. V Senátu návrh prošel, avšak narazil na odpor levice ve Sněmovně.

Barták možnost školit policisty v ČR nabídl afghánské straně už při své březnové návštěvě. Podle jeho slov má návrh podporu ministra vnitra Martina Peciny (za ČSSD).

Afghánská strana ve čtvrtek stejně jako v březnu vyjádřila enormní zájem o nákup českých bitevníků L-159, které ovšem z pohledu USA nejsou prioritou, ale i o munici a náhradu za opotřebované samopaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám