Hlavní obsah

Rozhodcem v kauze Diag Human bude švýcarský právník Baumann

Právo, svj

Společnost Diag Human, která vede se státem letitý arbitrážní spor o miliardy korun, ve středu jmenovala novým rozhodcem přezkumného rozhodčího senátu Švýcara Maxe Baumanna. Baumann je profesorem teorie práva, právní filosofie a soukromého práva na curyšské univerzitě a v senátu nahradí původního rozhodce za Diag Human Damiana Della Ca.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ten se na konci března vzdal svého místa v senátu s ostrými výtkami na adresu zbývajících dvou rozhodců - předsedajícího Petra Kužela a bývalého proděkana plzeňských práv Milana Kindla, kterého do sporu vyslal stát. Ministerstvo zdravotnictví, jež má arbitráž za Českou republiku na starost, ale označilo Švýcarovo rozhodnutí odejít z arbitráže za účelové.

Baumann podle sdělení Diagu Human patří k uznávaným autoritám švýcarského práva a má mnoholeté zkušenosti z akademické sféry i z výkonu praktických právních profesí.

Autorita má zabránit protiprávnímu jednání

Mimo pedagogickou činnost je například zakládajícím členem interdisciplinárního institutu Dialog Ethik, dále je členem komise švýcarského parlamentu pro základní otázky nemocenského pojištění a působí i v řadě dalších poradních orgánů.

„Doufáme, že přítomnost této mezinárodní kapacity znemožní pokračování pokusů o manipulaci se spisem a dalších protiprávních kroků,“ uvedl v písemném stanovisku ke jmenování Baumanna vlastník Diagu Human Josef Šťáva.

Ministerstvo zdravotnictví naopak již dříve obvinilo z obstrukcí a natahování tohoto sporu týkajícího se obchodů s krevní plazmou, který se vleče už od poloviny 90. let, předchozího rozhodce za Diag Human Damiana Della Ca.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám