Hlavní obsah

Biskupové zaměstnali i jihomoravské volební lídry

Právo, jov
Brno

Předvolební dopis biskupů, církevní restituce nebo třeba zdravotnictví. Taková témata se dostala ve středu večer na pořad Otázek Václava Moravce Speciál z Jihomoravského kraje. V debatě se do sebe pustili lídři politických stran, které v průzkumu pro ČT překročily hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

Článek

Moderátor Václav Moravec se hned na začátek diskuse v brněnské hale Rondo zeptal volebních lídrů na názor na dopis biskupů, ve kterém se vyslovili proti velkým politickým stranám. [celá zpráva]

Odpovědi politiků vyvolaly emoce v sále, i když oproti minulému týdnu, kdy se konala debata v Ústí nad Labem, bylo publikum o hodně umírněnější.

Statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že jeho strana má blízko ke křesťanským hodnotám. Za výrok se dočkal „odměny“ v podobě smíchu v sále.

Sobotka přitom označil dopis biskupů za střet zájmů církve. Odůvodnil to tím, že příští parlament může rozhodovat o restitucích. Přiznal přitom, že dopis nečetl celý. Moderátor nechal mezi lídry hlasovat, zda souhlasí se Sobotkou, že se církev dopustila střetu zájmů. Nesouhlasil s ním žádný z účastníků debaty.

Lídr kandidátky ODS Václav Mencl, který nahradil Mirka Topolánka, uvedl, že dopis biskupů četl celý. „Žijeme ve svobodné zemi a každý má názor na svobodný názor,“ řekl k listu. Dokonce i komunistka Zuzka Bebarová - Rujbrová dopis biskupů označila za projev práva na názor. Reagovala tak na vysvětlení plzeňského biskupa Františka Radkovského. „Respektuji jeho právo vyjádřit názor ve vztahu k volbám,“ prohlásila.

Lídři probírali i církevní restituce. Zatímco soc. dem. odmítla řešení navržené Topolánkovou vládou, Mencl ho obhajoval. „Především platí názor, co bylo ukradeno, má se vrátit,“ uvedl s tím, že ODS trvá na tom, co předložil Topolánkův kabinet.

Podle komunistky Bebarové - Rujbrové je třeba nové ohodnocení církevního majetku. Odmítla sumu 83 miliard korun, kterou operovala Topolánkova vláda. S jejím názorem ale souhlasil jenom Sobotka.

Proti navrácení majetku se vyslovil lídr Věcí veřejných Josef Dobeš. Prohlásil, že je třeba dát majetek do privatizace a církev podporovat daňovými asignacemi, nebo financováním církevního školství, zdravotnictví, sociálních aktivit nebo udržování památek.

Jednička kandidátky TOP 09 Anna Putnová pak deklarovala, že chtějí takovou zákonnou úpravu církevních restitucí, která nebude rozdělovat společnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Biskupové radí: nevolte velké strany

Česká katolická církev vydala list, v kterém radí voličům před volbami do Sněmovny. Ačkoli v textu neříká konkrétně, koho by křesťané měli volit, z kontextu...

Výběr článků

Načítám