Hlavní obsah

Chomutov učil města, jak si při exekuci správně došlápnout na dlužníka

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Přes 160 starostů, úředníků a strážníků ze 60 českých měst se ve středu sjelo do Chomutova, aby se učili z chyb, jichž se tamní magistrát dopustil při exekucích. „Máme spoustu zkušeností, chtěli jsme se o ně podělit,“ vysvětlila chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS).

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Chomutovská primátorka Ivana Řápková

Článek

Chomutov rozdal účastníkům brožuru s návodem, kdy dlužníka překvapit, jak ho přimět, aby otevřel dveře, nebo zda zapojit souseda, aby se neplatič zastyděl a dluh vyrovnal. Součástí praktických rad je i několik perliček z exekucí.

„Dlužník správci daně bez obalu sdělil, ať mu sebere děti, ale nechá mu televizi,“ píše se v textu. Zabavení televize je podle úředníků nejbolestivějším trestem, obvykle mnohem účinnějším než odebrání peněz nebo jiného majetku.

„Stát selhal, na řešení drobné kriminality, narušování veřejného pořádku či postih za týrání slušných obyvatel nepřizpůsobivými sousedy zůstaly samosprávy samy. Ze semináře vzešlo několik požadavků na změny zákona, abychom měli více nástrojů, jak takové chování potírat,“ doplnila Řápková (ODS).

Záchranný kruh bezpečí

Města by chtěla strhávat nezaplacené pokuty ze sociálních dávek nebo donutit dlužníka, aby si pohledávku odpracoval. Pokud by se nepoučil, chtěly by ho samosprávy za opakované přestupky vyhostit za hranice města. Problémem je i ochrana osobních údajů.

Chomutov spustil takzvaný Záchranný kruh bezpečí vloni v lednu. Od té doby vystěhoval dlužníky z více než tří desítek bytů, omezil pouliční prostituci, ubylo stížností obyvatel na sousedské soužití. Tým kontroluje také bezdomovce a narkomany, snaží se omezit podávání alkoholu mladistvým.

Město se proslavilo vloni v únoru, kdy exekutor zabavoval peníze z dávek hmotné nouze přímo ve výplatní místnosti. Krok se však setkal se značnou nevolí ochránců lidských práv, za pravdu odpůrcům exekucí nakonec dal i soud. Chomutov poté změnil taktiku. Své dlužníky sice úřad pronásleduje, ale do výplatní místnosti už exekutor nechodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám