Hlavní obsah

Veřejné kecy i strana na jedno použití, zhodnotil Jakl VV a TOP 09

Novinky, jas
Aktualizováno

Na dotazy čtenářů Novinek ve čtvrtek odpovídal tajemník prezidenta Václava Klause a ředitel politického odboru Pražského hradu Ladislav Jakl. Muž známý svými vyhraněnými názory znovu prokázal, že na rozdíl od politiků si nemusí brát servítky. Předvolební proklamace Věcí veřejných označil za "veřejné kecy", zatímco TOP 09 je podle něj "stranou na jedno použití".

Článek

Jakl taktéž připustil, že podle jeho názoru by měla Česká republika "odejít z EU", za největší problém starého kontinentu nepovažuje jeho islamizaci coby import cizích hodnot, ale ztrátu hodnot vlastních.

Na dotaz, zda se hlava státu nechá ovlivnit jeho názorem, Jakl uvedl, že jinak by si jej prezident na Hradě nedržel. "Na ozdobu mě tedy určitě nemá," uzavřel. Zároveň přiznal, že jedním z témat, v němž se s prezidentem rozchází, je otázka státních maturit.

"On je jejich zásadním kritikem. Já zase říkám, že kdo platí, ten poroučí. Jestliže stát uznal střední vzdělání veřejným statkem, a proto ho také platí, měl by určit i závazné standardy. Jestli si chtějí školy určit podobu maturity samy, tak prosím za svoje," doplnil.

Prezidenta naopak podpořil v otázce veta zákona o opětovném navýšení mateřské. "Nemyslím, že člověk nejlépe vyjádří svůj vztah k mateřství tím, že sebere peníze ostatním lidem a strčí je matkám. Z cizího se to hezky rozdává," konstatoval Jakl.

Některé dotazy směřovaly i k Jaklově zálibě ve zlatavém moku, či jeho působení na hudební scéně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám