Hlavní obsah

Čistky na plzeňských právech: skončilo přes 150 studentů

Právo, ČTK, Ivan Blažek
Plzeň
Aktualizováno

Na plzeňské právnické fakultě skončilo od října 2009, kdy kormidlo převzalo nové vedení, více než sto padesát studentů. Vyplývá to z kontrolní zprávy pro akreditační komisi, kterou ve středu 28. dubna projednala vědecká rada fakulty.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Poslanec ODS Jiří Pospíšil

Článek

„Minulé vedení nerespektovalo maximální délku studia, dvacet tři studentů tedy skončilo právě pro překročení povolené doby,“ uvedl děkan Jiří Pospíšil. Maximum pro magisterské studium je osm a pro bakalářské šest let. Bývalý děkan Jiří Zachariáš ale nechával být i „věčné“ studenty, kteří na škole působili i třináct let.

Dalších více než sto dvacet studentů z fakulty odešlo pro porušování jiných vnitřních předpisů. „Školu jsme vyčistili i v tomto směru,“ podotkl Pospíšil.

Zmíněná zpráva hodnotí celkovou situaci na fakultě, provedené kroky i to, jak se škole podařilo naplnit doporučení akreditační komise. „Je to velice dobrý materiál,“ pochválila zprávu šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková, podle níž se podařilo velice solidně rozkrýt například podivnou praxi kolem programů celoživotního vzdělávání.

Média chtějí jména, nic jiného je nezajímá.

„Bývalé vedení je prezentovalo jako vzorový model, realita ale byla úplně odlišná,“ sdělila Dvořáková. Podle Pospíšila byl uvedený program jedním z největších chyb, jakých se škola dopustila.

Zprávu ještě čeká 5. května připomínkování u akademického senátu fakulty, pak ji v červnu projedná akreditační komise. Vypracování tohoto materiálu bylo jednou z podmínek, aby škola mohla požádat o obnovení pozastavené akreditace pro doktorská studia. „Nikoliv však podmínkou jedinou, jde i o posouzení vědecké činnosti nebo o příslušné personální obsazení,“ řekla Právu Dvořáková.

Zpráva neobsahuje žádná jména problematických absolventů a vedení školy ji chce po definitivním schválení zveřejnit. Řada členů vědecké rady je pro, třeba ombudsman Otakar Motejl to ale neschvaluje. „Média chtějí jména, nic jiného je nezajímá,“ prohlásil Motejl.

Rektor kritizován kvůli odebírání titulů

Rektor Západočeské univerzity (ZČU) Josef Průša čelil ve středu ostré kritice některých senátorů univerzity kvůli svému postupu. Vytkli mu, že prvním šesti adeptům na odebrání titulu Ph.D. neposlal dopisy připravené právníkem, ale svévolně upravený materiál. Tím prý správně nezahájil správní řízení. Průša, jenž si vyslechl i kritiku kvůli špatné mediální komunikaci, slíbil, že dopisy pošle znovu. Upozornil také, že ZČU podala trestní oznámení kvůli úniku informací a sdělil, že právnická fakulta dostala pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů.

"Jediné, co chybělo, byl materiál připravený právnickou fakultou podepsat a orazítkovat. Vy jste to zeditoval, vymazal část, nekonzultoval s nikým. Dle mého názoru jste porušil to, k čemu jste se zavázal," řekl rektorovi senátor z řad studentů Tomáš Hnetila. Rektor připustil chybu, nic tím ale prý nesledoval, takový dopad svého postupu prý nečekal.

Senátoři také řešili únik informací ze zprávy vyšetřovací komise, tedy jmen hříšníků, jež se objevila v médiích. Zprávu s plnými jmény dostal podle Průši jen on, ministryně školství, šéfka akreditační komise, šéfka kontrolní komise ZČU a děkan práv. Vše prý bylo v naprosté opatrnosti. Kvůli úniku podala ZČU trestní oznámení na neznámého pachatele.

Právnická fakulta už také dostala první pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Částku 18 tisíc korun musí zaplatit za zveřejnění seznamu, v němž byla i jména studentů. Úřad na škole prováděl v uplynulých týdnech rozsáhlou kontrolu. Přišel na základě stížnosti fyzické osoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám