Hlavní obsah

Úřady zadržují zabavené řidičáky déle, než umožňuje zákon

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé obce možná porušují zákon, když zadržují řidičům policií odebrané řidičské průkazy déle, než stanoví silniční zákon. Drží se přitom metodiky, kterou před třemi lety vydalo ministerstvo dopravy, právě ta je ale podle názoru některých dopravních expertů vadná.

Článek

„Všem řidičům, kterým byl policií odebrán řidičský průkaz a déle než pět pracovních dní nedostali od úřadu vyrozumění, že bylo zahájeno řízení o odebrání řidičského oprávnění, zadržují úřady jejich průkazy neoprávněně,“ upozornil nyní Právo dopravní expert Milan Bělka.

„Teď jsem narazil na případ řidiče osobního auta, který při kontrole nenadýchal žádný alkohol, ale řekli mu, že má pozitivní test na drogy. On zcela vylučuje, že by kdy nějaké drogy bral a okamžitě odevzdal ke zkoumání vzorek moči. Jenže na výsledky stále čeká a už dva týdny má zabavený řidičák, aniž by dostal třeba jen obsílku,“ popsal Bělka příklad z praxe.

Podle ministerstva stačí zahájit řízení do 30 dnů

Zákon o silničním provozu ukládá policii, aby bezprostředně po zadržení řidičského průkazu, tedy nejpozději do druhého dne, odeslala průkaz příslušnému obecnímu úřadu s rozšířenou působností.

A zatímco zákon o silničním provozu dává úředníkům na rozhodnutí o zahájení řízení o odebrání řidičského průkazu lhůtu pět pracovních dnů, jinak musí doklad vrátit majiteli, ministerstvo doporučuje, aby se úřady řídily správním řádem, který má lhůtu pro rozhodnutí o zahájení řízení 30 kalendářních dnů.

Pokud je takové řízení zahájeno, mohou úředníci řidičák zadržovat až do doby, než padne rozhodnutí o tom, zda se řidič přestupku dopustil, či nikoli.

„Představte si, že místo pěti dnů máte řidičský průkaz zadržený měsíc. Nemůžete jezdit, nemůžete vykonávat zaměstnání, pro mnoho lidí je to likvidační,“ podotkl k tomu další expert a bývalý ředitel středočeské dopravní policie Stanislav Huml.

Jedinou obranou pro takové řidiče je podle Bělky podání občanskoprávní žaloby pro nedodržení úředního postupu, sám ale o tom, že by někdo už úřad zažaloval, neví.

Správní řád není víc než zákon

Ve sporu odborníků a ministerských úředníků jde tedy o to, který zákon se na tyto situace vztahuje. Ministerstvo tvrdí, že řízení o odebrání řidičského oprávnění je správní řízení, takže se na něj vztahuje správní řád.

Obecně se však postupuje tak, že správní řád se používá pouze tehdy, pokud zvláštní zákon, v tomto případě zákon o silničním provozu, nestanoví jinak. A zákon o silničním provozu hovoří o pětidenní lhůtě.

„Ministerstvo dopravy svým výkladem překročilo zákon a postupuje neoprávněně a nezákonně,“ trvá na svém Bělka.

„Je to samozřejmě špatně a zákonodárce to tak určitě nemyslel. Pět dní je tam na to, aby se úřad buď rozhodl, že průkaz zadrží nebo vrátí,“ dal mu za pravdu Huml.

Mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský připustil, že doporučením se řídí většina obecních úřadů. Žádných sankcí se však zřejmě bát nemusí. Zákon s trestem pro ně nepočítá.

Podle Ptačinského byl jedním z motivů pro nové posouzení silničního zákona i fakt, že někteří řidiči zneužívali povinnosti úřadu doručit oznámení o zadržení řidičského průkazu do jejich schránky.

Nevyzvedávali si poštu a správnímu řízení se vyhnuli tím, že nemohlo být v zákonné lhůtě zahájeno doručením obsílky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám