Hlavní obsah

Prahou na 1. máje projdou extremisté, politici zabojují o hlasy

Novinky, Jiří Mach
Praha

Se zhruba tisícovkou svých příznivců počítají komunisté na svém pravidelném prvomájovém setkání na Křižíkově fontáně u pražského výstaviště. Svátek práce bude v Praze slavit také ČSSD nebo DSSS, která chystá i průvod. Naproti tomu občanští demokraté povedou volební kampaň na Petříně poblíž sochy Karla Hynka Máchy s jasným odkazem na „lásky čas“. Na uctění historických kořenů svátku práce zvou do Prahy také anarchisté.

Článek

Policie zatím vyhodnocuje situaci, podrobnosti budou zřejmé až v průběhu týdne, sdělila Novinkám mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Magistrát zatím žádné shromáždění nezakázal.

Z plánu akcí uvedeného na stránkách magistrátu hlavního města je patrné, že může mezi jednotlivými shromážděními dojít ke kolizi.

KSČM, ČSSD, ODS, každý po svém...

Podle očekávání komunistů by se mělo jejich akce zúčastnit až tisíc příznivců. Akce u Výstaviště proběhne mezi 9. a 13. hodinou, se svým projevem přispěje například místopředseda ústředního výboru KSČM Stanislav Grospič nebo lídr pražské kandidátky Jiří Dolejš.

Sociální demokraté odstartují oslavy Svátku práce již v předvečer 1. máje a to na Střeleckém ostrově, kde se svátek poprvé přesně před sto dvaceti lety na území ČR slavil. Na druhý den by pak měly oslavy přesunou na náměstí Míru, kde vystoupí mimo jiné také ministr vnitra Martin Pecina a pražský lídr Petr Hulinský. ČSSD připravila prvomájové trhy, odpoledne by pak měl proběhnout politický a kulturní program.

ODS již tradičně oslaví první máj na Petříně, pro svou akci si organizace Prahy 1 vyhradila rozsáhlý prostor v okolí lanové dráhy. Organizátoři předpokládají, že přilákají až pět tisíc lidí.

Dělnická strana čeká až 250 příznivců

Prahou budou ve stejný den procházet v mnohem menším počtu, zato pod dozorem zřejmě mnohem více policistů, také extremisté. Na náměstí Jiřího z Poděbrad svolává své příznivce Dělnická strana sociální spravedlnosti, kterou do voleb vede nacionalista Tomáš Vandas, jehož stranu nedávno rozpustil soud. Strana počítá se 150 až 250 stoupenci.

S nimi chce Vandas po agitce na náměstí Jiřího z Poděbrad pochodovat směrem k Václavskému náměstí a skrz něj až k ulici Na Příkopě. Druhá trasa vede ulicí Politických vězňů, která vede paralelně s Václavským náměstím a končí v ulici Sady Svatopluka Čecha.

Trasa anarchistů není jasná

Trasa pochodu povede nedaleko shromáždění uspořádaného na „připomínku justiční vraždy chicagských odborářů v roce 1886“, na které zvou stoupenci opačného názorového spektra, mimo jiné také server antifa.cz.

Akce má připomenout události, které k zavedení mezinárodního svátku práce vedly, zejména popravu anarchistů odsouzených v USA bez důkazů za bombový atentát při dělnických manifestacích za osmihodinovou pracovní dobu.

Svolavatel Václav Šroub nahlásil na magistrátu hned několik míst, kde připomínková akce proběhne, a načrtl také několik tras možných průvodů. Podle jeho odhadů lze očekávat asi 200 lidí.

K akci se hlásí také Československá anarchistická federácia (ČSAF), která na svém webu svolává své příznivce k uctění památky chicagských dělníků na 12:00 na náměstí Republiky, tedy nedaleko pochodu DSSS. Pro ČSAF má navíc letošní 1. máj podtitul "Za práci, co není děvka prodejná!".

Mstí se Šroub za Czechtek?

Ostatně levicoví radikálové by se měli podle jednoho ze scénářů zastavit také na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde by DSSS měla vést svou agitaci.

V jiném plánu Václava Šrouba je také například nahlášené místo konání náměstí Míru, kde bude po celý den probíhat mítink sociálních demokratů. Právě ČSSD má svolavatel co vyčítat, jelikož její předseda Jiří Paroubek nechal v roce 2005 policií rozehnat Šroubem organizovaný Czechtek. Webové stránky Czechteku se dosud hemží kritikou Paroubka.

Průvod skončí na Císařské louce, kde se bude konat festival May day organizovaný Antifašistickou akcí. Zahraje zde řada kapel, k dispozici budou také dokumentární filmy či přednášky.

Hlásí se i Národní odpor?

Další průvod oslavující svátek práce by měl kolem 13:00 vyrazit od Florence a kolem 18:30 se rozpustit u památníku národního osvobození na Vítkově před jezdeckou sochou Jana Žižky. Shromáždění o zhruba 200 účastnících ohlásil Jiří Bárta.

Stejné jméno figurovalo na středočeské kandidátce dnes již oficiálně rozpuštěné Dělnické strany, podle serveru antifa.cz je Bárta navíc aktivistou neonacistické organizace Národní odpor.

Na Strahovském nádvoří se před polednem sejde ještě jedna skupina čítající opět zhruba 200 lidí. Průvod se vydá přes Malou Stranu ke Staroměstskému náměstí, kde se kolem 16:00 před Týnským chrámem rozejde. Účastníci pochodu budou žádat obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Akci pořádá Josef Pejřimovský, který kandiduje v Praze za monarchistickou stranu Koruna česká.

Reklama

Výběr článků

Načítám