Hlavní obsah

Vyšetřovatel třineckého výbuchu: O akci StB šlo jen těžko

Právo, Jakub Troníček

Teorie o podílu komunistické Státní bezpečnosti (StB) na více než čtvrt století starém výbuchu panelového domu v Třinci, při kterém zemřelo dvanáct lidí, podle jednoho z tehdejších vyšetřovatelů neštěstí pokulhává.

Článek

Právo v sobotu informovalo o výpovědi bývalého spolupracovníka Státní bezpečnosti Karla Muroně, podle kterého výbuch zinscenovala StB, aby ho posléze svedla na skupinu chartistů v čele s Václavem Havlem.

Sled událostí a náhod provázejících celou tragédii z června 1984 prý ale případnému naplánování neodpovídá. Právu to řekl kriminalista Jiří Jícha, který se na objasňování příčin tragédie před šestadvaceti lety podílel.

„Z technického hlediska byl výbuch objasněn beze zbytku, o zákulisí spekulovat příliš nemůžu. Každopádně zinscenovat to šlo jen velmi těžko,“ řekl Jícha, který v poslední době vyšetřoval i další tragické události na severní Moravě, např. vlakové neštěstí u Studénky nebo srážku dvou tramvají v Ostravě.

Podle něj se na jaře 1984 před třineckým panelákem opravoval horkovod. „Výkop byl hluboký asi dva metry a zhruba uprostřed bylo plynové potrubí, které nebylo z nějakého důvodu podepřené. Tehdy byly silné deště, půda ve výkopu se sesunula a vzala s sebou i to potrubí. To se pak v domě vytrhlo z přípojky,“ popsal kriminalista, co tragickému výbuchu předcházelo.

Po telefonátu to bouchlo

Podle něj si unikajícího plynu všiml jeden z místních obyvatel a hned volal policistům. „Ti se spojili s plynaři, kteří poradili, ať tam strčí mokrý hadr a že okamžitě jedou na místo. V momentě, kdy to do telefonu řekli, tak to bouchlo. Nedokážu si představit, jak by tohle někdo naplánoval,“ uvedl Jícha.

Zároveň dodal, že během následujícího vyšetřování žádné tlaky nepocítil. V souvislosti s výbuchem byli podle něj odsouzeni dva lidé, včetně mistra výkopových prací, který dostal šestiletý trest vězení.

Zda byl výbuch skutečně nešťastnou náhodou, nebo zda v něm měla prsty StB, jak tvrdí ve svém trestním oznámení z března tohoto roku Muroň, bude nyní posuzovat policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám