Hlavní obsah

Sociální demokraté protlačují Zaorálka jako šéfa Sněmovny

– Praha
Právo, Jan Rovenský

ČSSD plánuje, že si po odchodu předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka 30. dubna udrží měsíc před volbami i nadále kontrolu nad Sněmovnou – místo Miroslavy Němcové (ODS) by totiž podle informací Práva mohl Vlček pověřit výkonem předsednické funkce svého stranického kolegu Lubomíra Zaorálka.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Paragrafy 29 a 30 jednacího řádu Sněmovny uvádějí, že místopředsedové zastupují šéfa Sněmovny na jeho pokyn nebo v určeném pořadí a při jeho zastupování mají práva a povinnosti předsedy. Podle lídra ČSSD Jiřího Paroubka je na Vlčkovi, kterému z místopředsedů svěří privilegia předsedy Sněmovny.

„Žádné pořadí místopředsedů nebylo stanoveno a v létě 2006 byla učiněna dohoda, že bude v čele Sněmovny stát sociální demokrat. Na mě už nikdy nedošlo, tak toto řešení vidíme jako celkem logické, pokud by k němu došlo,“ řekl Právu Paroubek.

Naopak Němcová odmítla požadavek ČSSD, aby Vlčka zastupoval Zaorálek. Podle Němcové už Vlček jasně určil pořadí místopředsedů. Navíc upozornila, že o požadavku ČSSD nebyla informována.

„Nikdo mi nic takového neřekl. Ale jednací řád v tomto hovoří jasně, že místopředsedové zastupují předsedu v předem stanoveném pořadí. To určuje předseda a nikdo jiný, a předseda určil mě jako první místopředsedkyni, takže tam není o čem se bavit,“ uvedla včera Němcová na dotaz Práva.

Dozvuky tahanic o Fischerovu vládu

Na námitku, že po vytvoření úřednické vlády Jana Fischera by ODS mohla poukazovat na neplatnost takové dohody, šéf soc. dem. uvedl: „Předpokládám, že ODS asi nebude souhlasit. Vzal jsem však stejným způsobem na vědomí, že osm a devět ve Fischerově vládě je šestnáct, tak by oni měli vzít v úvahu toto, pokud se tak předseda Vlček rozhodne.“

Soc. dem. po odchodu ministrů nominovaných za Stranu zelených navrhovala zrušit post ministra pro evropské záležitosti a agendu životního prostředí přenechat v kompetenci šéfa zemědělství Jakuba Šebesty (za ČSSD), postu ministra pro lidská práva se měl ujmout jako nominant ODS premiér Fischer.

Ten však nakonec resort životní prostředí dal Rút Bízkové (za ODS). Podle ČSSD to porušovalo paritu osm ku osmi, jelikož Fischera považovala za nominanta občanských demokratů, zatímco ODS ho považovala za nadstranického.

ČSSD připomíná dohodu z roku 2006

Také Zaorálek řekl Právu, že bude záležet, zda Vlček dohodu z roku 2006 považuje za platnou i po jmenování Fischerovy vlády. „Tehdy se také respektovalo, že premiéra navrhuje ODS. Mám dojem, že půdorys nikdy nebyl zrušen. Nemyslím si, že by šlo o nějaké drama, protože se jedná o zasedání jednoho organizačního výboru a Sněmovny, pokud se ji podaří 18. května svolat,“ uvedl Zaorálek. Podle něj by volba nového předsedy Sněmovny však byla nesmyslná.

Na dotaz, zda by logicky neměla být jmenována spíše první místopředsedkyně Němcová než on sám, Zaorálek podotkl, že by své případné pověření vnímal jako snahu dostát dohodě po volbách. „Nemyslím si, že by to byla věc, kvůli níž bychom měli krvácet,“ řekl Právu.

Místopředseda pověřený vedením Sněmovny však nebude moci výrazně zasáhnout do dění ve Sněmovně během měsíce, který bude zbývat do voleb. Dokonce i mimořádnou schůzi, pokud o ni požádá 40 poslanců, musí svolat nejpozději do deseti dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám