Hlavní obsah

ČSSD chce zavést úřad pro regulaci cen energií, podle ODS hrozí sankce EU

Sociální demokraté chtějí zřídit Regulační a cenový úřad, který bude dohlížet na ceny v energetice, telekomunikacích a bankovnictví. Jak na pondělní tiskové konferenci ČSSD prohlásil místopředseda strany Milan Urban, nebyl by to však úplně nový úřad, ale instituce, která převezme dosavadní regulační kompetence. Podle ODS jde o popletené návrhy, které povedou ke zdražení elektřiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Milan Urban, vedlě něj jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Urban na brífinku uvedl, že úředníků v nové instituci nebude více, než jich je nyní. Pokud nový úřad využije všech svých kompetencí, mohla by elektřina podle Urbana zlevnit o 20 až 30 procent.

"Regulační cenový úřad, to je nástroj sociální demokracie, který povede k tomu, aby cena elektrické energie v České republice nebyla vyšší, než je průměr v Evropské unii," prohlásil místopředseda ČSSD. Urban citoval informace statistického úřadu EU Eurostat, podle nichž vzrostla cena elektřiny pro české domácnosti od poloviny roku 2007 do poloviny roku 2009 o 31,1 procenta. Z odpovědnosti za tento nárůst pak obvinil bývalou koaliční vládu vedenou Mirkem Topolánkem.

Regulace téměř všeho

Nový regulační úřad by měl hlídat i ceny elektrické energie. Zde by měl nahradit pravomoci dosavadního Energetického regulačního úřadu a Státní energetické inspekce.

Dohlížet by měl i na ceny v plynárenství a na ceny ve vodárenství. U cen vodného a stočného by měl nahradit činnost cenového odboru ministerstva financí. Od Českého telekomunikačního úřadu by měl převzít pravomoc kontrolovat ceny telefonních a internetových poplatků. Dohled nad poplatky by měl mít i v bankovnictví.

Sociálním demokratům se totiž nelíbí současné poplatky za telekomunikační služby. Chtějí podpořit vypsání licence na čtvrtého mobilního operátora a takové změny zákonů, které by usnadnily vstup tzv. virtuálních operátorů. Tito operátoři nemají vlastní síť, ale musí se dohodnout na využívání některé z již existujících sítí.

ODS: návrh se prodraží a vyvede ČR z EU

Lepší kontrolu monopolů a síťových odvětví navrhuje ve svém programu také ODS. Prostřednictvím moravskoslezského lídra Pavla Drobila však nenechala na Urbanově návrhu nitku suchou. Podle něj není v možnostech české ekonomiky, navíc prý hodlá ČSSD porušovat pravidla EU o hospodářské soutěži, což povede k sankcím, zdražení elektřiny a nakonec i k jejímu nedostatku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídr moravskoslezské kandidátky Pavel Drobil

Drobil se zejména vymezil proti Urbanově argumentaci, která vycházela z dat Eurostatu. „Toto číslo pochází od Eurostatu, který ale hlídá cenu v eurech. Třetina z nárůstu ceny elektřiny tak připadá na posilování koruny. Urban navíc asi neumí číst poznámky pod čarou. V těch se totiž uvádí, že jde o cenu přepočtenou na takzvanou paritu kupní síly. Ceny jsou tedy přepočítány na ekonomickou úroveň dané země. Ve státech pod ekonomickým průměrem EU, jako je ČR, tak vychází cena elektřiny vyšší, než je ve skutečnosti. Ceny elektřiny pro domácnosti jsou v Česku ve skutečnosti pod průměrem EU,“ uvedl Drobil.

ČSSD pak také zkritizoval, že vznik energetického gigantu ČEZ podporovala a nyní si stěžuje na jeho silné postavení, a to za přihlížení pražského kandidáta ČSSD Martina Peciny, který tehdy vedl antimonopolní úřad.

Ke zdražování, až trojnásobnému, docházelo podle Drobila za vlády soc. dem. Nižší ceny proto nezaručuje tuhá regulace, ale naopak otevřenost trhu, zdůraznil Drobil s tím, že „návrhy ČSSD nás již nevedou pouze cestou k Řecku, ale i mimo Evropskou unii“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám