Hlavní obsah

Dienstbier odmítá, že by spolupracoval s rozvědkou, prý je to pitomost

Nezávislého senátora za ČSSD a prvního polistopadového ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera vedla jako spolupracovníka Zpravodajská služba Generálního štábu. Dienstbier však jakoukoliv spolupráci odmítá a tvrdí, že jde o pitomost a součást předvolebního boje. Informaci přinesl Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Rozhlas uvedl, že Dienstbierův svazek s krycím jménem Konferenciér byl založen v roce 1962. Dienstbier tehdy působil v zahraniční redakci Československého rozhlasu, díky čemuž mohl v rámci své profese cestovat.

Dvacet let se na mě snaží něco najít, a protože jsem si jist, že nic najít nemůžou, tak někdo vytáhl takovouto pitomost.
Jiří Dienstbier

Pro rozvědku měl působit jako tzv. krycí adresa, tedy člověk, který dále přeposílá tajnou korespondenci od špiónů. Rozhlas zároveň připomíná, že není jasné, zda skutečně k nějaké spolupráci s Dienstbierem došlo, neboť jeho materiály byly skartovány, a rozhlas jeho případ rekonstruoval z kusých informací, které se podařilo dohledat.

Je to součást předvolebního boje

Sám Dienstbier, který je nezávislým senátorem za ČSSD, jakoukoli spolupráci s vojenskou rozvědkou odmítl. Jak v pondělí řekl Právu z Paříže, jde podle něj o součást předvolebního boje.

"Bylo mi řečeno, že v roce 1962 mě generální štáb vedl jako nějakého kandidáta, ani nevím na co. Nic o tom nevím, v roce 1962 jsem přišel z vojny, s armádou jsem neměl nic společného a byl jsem znechucen tím, že jsem byl dva roky na vojně,“ řekl Dienstbier.

Podle svých slov dával jasně najevo, že získat ho pro spolupráci jako agenta je naprosto nemožné. Dienstbier dodal, že ho STB nebo vojenská rozvědka nikdy nekontaktovaly.

"Dvacet let se na mě snaží něco najít, a protože jsem si jist, že nic najít nemůžou, tak někdo vytáhl takovouto pitomost. Je mi 73 a nemám žádné ambice se stát králem, prezidentem nebo vůdcem národa,“  dodal Dienstbier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám