Hlavní obsah

S reformou důchodů si musíme pospíšit, shodli se politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopady průlomového rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil před devíti dny nespravedlivý výpočet penzí pro lidi s vyššími příjmy, byly hlavním tématem nedělní debaty v České televizi. Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) tvrdí, že nález ÚS je obecný a nedává žádnou instrukci a vše závisí na reakci politické scény. Je však stanoven termín - 30. září 2011.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Špidla

Článek

„Současná garnitura sebou musí hodit,“ soudí Špidla. Všechno by se podle něj mělo připravit tak aby to mohl parlament schválit na jaře příštího roku. Špidla přitom situaci veřejných rozpočtů nevidí tak černě. Podle něj se dnes v Česku vydává na 10 procent HDP, což je méně než je v EU obvyklé. Zdůraznil však, že reforma nesmí proběhnout na úkor důchodců, například formou snižování důchodů nízkopříjmových vrstev.

"Právě proto, že nikdo nechce obětovat důchodce, je potřeba začít s reformami, aby jednou jim výši důchodů nediktovatl Mezinárodní měnový fond, jak se to teď odehraje v Řecku," řekl místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který se domnívá, že i tak se provedení takové reformy roztáhne na několik generací. Z dividend ČEZu se podle něj dají získat peníze na transformaci systému.

Peníze nejsou

Schodek státního rozpočtu narůstá a zvyšuje se i schodek na účtu České správy sociálního zabezpečení - letos bude podle odhadů na něm chybět 35 miliard korun. Peníze chybí a není možné čerpat další prostředky z nějaké privatizace nebo se spoléhat, že Česku někdo půjčí na výplatu důchodů.

„Pan Paroubek nám může slibovat třeba 26 důchodů, ale nebude cash,“ varoval Kalousek. Podle něj je nutná koaliční dohoda a zdůraznil, že je potřeba opřít penzijní systém o více pilířů a ne jako dosud pouze o současné průběžné důchodové odvody, které mají charakter daň. Zároveň je nutné vytvořit podmínky pro osobní důchodové pojištění.

Pavel Horák (KDU-ČSL) však zdůraznil, že Ústavní soud použil termín přiměřenost solidarity a postavil se za to, aby byly odstraněny i další diskriminace v zákonech. Lidovcům jde v této souvislosti o postavení rodin s dětmi vzhledem k bezdětným osobám či párům.

Jiří Rusnok, prezident Asociace penzijních fondů, zdůraznil, že důchodové systémy nesnášejí revoluce a bude nesmírně obtížné najít řešení. Dá se očekávat politická bitva o míru solidarity, stanovování stropů pro odvody a také o formu, jakým budou vytvářeny další pilíře důchodového systému.

Ostatně o potřebě reformovat důchodový systém mluví politici již od poloviny 90. let. Zatím se však mnoho v tomto směru neudělalo a návrhy Bezděkovy komise nenabraly podobu návrhů nových zákonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám