Hlavní obsah

Vodrážka a Kováčik si notovali, šlo o imunitu a poslanecké příspěvky

Novinky, pst

ODS se s KSČM údajně shodnou jen na tom, že mají společnou snad jen dobrou vůli. „Naše programové priority jsou tak odlišné, že jsme schopni se shodnout snad jen na tom, že svítí sluníčko,“ řekl místopředseda ODS David Vodrážka v úvodu nedělní Partie na televizi Prima, kde se utkal s poslancem KSČM Pavlem Kováčikem. Ovšem pak si oba představitelé notovali, zřejmě kvůli výběru otázek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David "Ken" Vodrážka (ODS)

Článek

Jako první balík problémů jim moderátor naservíroval věčnou otázku příliš široké poslanecké imunity. Všichni politici se zvláště před volbami dušují, že je neodůvodněná a je ji potřeba omezit, ale nikdy se nepodařilo cokoli v tomto směru změnit. Ani ODS a KSČM o omezení poslanecké imunity v programu nic nemají.

Podobným prachem zapadaným politickým slibem je zdanění poslaneckých náhrad nebo přímá volba prezidenta. Oba politici se shodli, že to považují za samozřejmé a že to do programu nepatří, přestože jsou pro veřejnost a média zajímavá.

„Je to relikt z Rakouska Uherska, kdy ten způsob zacházení i s poslanci byl jiný,“ řekl k imunitě Kováčik. S Vodrážkou by zachovali imunitu pouze v souvislosti s projevy ve Sněmovně a výkonem mandátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfové poslaneckých klubů ČSSD a KSČM Bohuslav Sobotka (vlevo) a Pavel Kováčik

Za složité pak Kováčik prohlásil možnost, že budou poslanci omezovat tvorbu různých funkcí, které navyšují poslanecké platy, protože málokterý poslanec má jen základní plat - z 200 je jich jen 35, to znamená, že 165 pobírá příplatky za různé funkce.

Vodrážka prohlásil, že poslanci musí být za práci placeni nadprůměrně a nechtěl se „lacině“ stavět za rušení výborů a podvýborů. Je pro jediný vysoký plat bez různých náhrad.

Kováčik si rušení výborů nedovede představit, protože každý výbor je spojen s agendou. Ovšem některé výbory se sejdou během roku jen párkrát. Vodrážka byl poté podmíněně zásadový s tím, že pokud se prokáže, že nepracují, mají být výbory zrušeny. Kováčik přitakal.

Oba zástupci se přihlásili k podpoře přímé volby hlavy státu. Ovšem zatím ani tato otázka není jistá, protože existuje široká škála názorů na  způsob volby a rozsah pravomocí takového prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám