Hlavní obsah

V Olomouci otevřeli unikátní letecké muzeum

Právo, mhr
Olomouc

Nové Letecké muzeum v areálu letiště v Olomouci - Neředíně otevřel vůbec poprvé pro veřejnost v sobotu olomoucký 1. Letecký školní pluk, který před časem vytvořila skupina fandů letectví a jeho historie. Hned první den muzeum navštívily stovky lidí.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

První možnosti prohlédnout si nové letecké muzeum využily v sobotu stovky lidí.

Článek

„V naší muzejní expozici lze spatřit nejen letadla jako například MiG-21, MiG-15 či L-39, ale také velké množství exponátů spojených s letectvím, a to i školním. Ať už jde o simulátory a trenažéry, školní pomůcky, motory a agregáty, nebo letecké přístroje. Vše se snažíme ukázat lidem co nejvíce zblízka,“ řekl mluvčí muzea Tomáš Kelnar.

Součástí muzea jsou mj. i expozice Hanáckého paraklubu a leteckého modelářství. „Jedním z nejcennějších exponátů je MIG 15. Jde o typ, který sloužil jako jakási létající laboratoř. V bývalém Československu se na něm zkoušela mimo jiné i první vystřelovací sedačka,“ uvedl mluvčí.

Pro zájemce i tandemové seskoky padákem

V souvislosti s otevřením muzea byl připraven bohatý doprovodný program s ukázkami vojenské letecké i pozemní techniky, seskoky parašutistů či letovými ukázky RC modelů, včetně vrtulníků a proudové stíhačky. Pro zájemce byly zajištěny mj. vyhlídkové lety a tandemové seskoky padákem.

Muzeum bude pro veřejnost otevřeno od května do října každý den od 9. do 17.30 hodin. Od listopadu do dubna si jej pak mohou zájemci prohlédnout po předchozí telefonické domluvě (tel.: 777 044 939 a 604 772 478).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám