Hlavní obsah

Hrozí opět invaze komárů? Podle odborníků rozhodne počasí

Právo, Milan Vojtek, Pavel Orholz

První komáři již vylétli z lužních lesů a mokřadů na Břeclavsku a Hodonínsku, na Třeboňsku to bude každým dnem. Hrozí komáří invaze, jakou jsme prožívali loni? Odborníci tvrdí, že o tom rozhodne počasí, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se loňská situace měla opakovat.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hygienici používají postřik na komáří larvy v tůních.

Článek

„První jarní druhy komárů, které v současnosti vylétají, nejsou natolik nepříjemné, jako jsou další vlny,“ řekl Právu Oldřich Šebesta, odborný asistent břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice. Současně upozornil, že o množství komárů rozhode počasí, respektive srážky.

„Bude-li hodně vody a krajina ji nepobere, objeví se další tůně, které jsou líhněmi hmyzu,“ řekl Právu. Komáři i letos budou obtěžovat obyvatele, ale podle jeho prognóz nejspíš v menším rozsahu než vloni.

Letos na jihu Moravy začátkem dubna téměř celý týden pršelo, zvýšily se hladiny řek a na mnoha místech se vytvořily tůně z dešťové i vytlačené spodní vody. Ty zvýšily hrozbu výskytu bodavého hmyzu. V některých lokalitách proto doporučil a lesníci již aplikovali postřiky proti komářím larvám v tůních.

Vrtulník proti hmyzu

Na Třeboňsku zatím situace také nenasvědčuje tomu, že by se mělo loňské léto, kdy musel být repelent běžnou součástí vybavení turistů i místních, opakovat.

„Díky výjimce, která platí až do roku 2011, můžeme nyní hubit komáří larvy granulemi. Objednali jsme je za tři sta tisíc u moravské firmy, ale dorazí až v polovině května. Nijak zásadně to však nevadí, protože podle odborníků komáří invaze zatím nehrozí. Počasí se ale může změnit a pak bychom granule použili,“ sdělil Právu starosta Třeboně Jan Váňa (ODS). Granule by do mokřin v lesích a na loukách v Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko sypal vrtulník.

„Protože nebyly vydatné deště a také nejsou vysoké teploty, situace není nijak dramatická. Samozřejmě, ale na Třeboňsku je míst, kde se komáři líhnou, spousty a počasí se může rychle měnit,“ připustil odborník František Tondl, se kterým situaci třeboňská radnice konzultuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám