Hlavní obsah

Dobrý den, tady Pecina, máte chvilku? ČSSD volá lidem

– Praha
Právo, Jan Rovenský

V nevelké místnosti v pražských Dejvicích sedí před počítači dvacítka telefonistů. Se sluchátky na hlavách a s diagramy, jak vést prvních několik minut hovoru, nevnímají hlučné okolí a intenzívně diskutují. Člověk si řekne: běžné telefonní centrum. Jenže pak zazní: „Dobrý den, tady Martin Pecina, lídr pražské kandidátky ČSSD. Máte chvilku?“

Článek

Kromě ministra vnitra jsou v callcentru další politici soc. dem., jako předseda pražské ČSSD Petr Hulinský, poslanec Miroslav Svoboda, jeho kolegyně Gabriela Kalábková či zastupitel v Praze 10 a ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.

„Do voleb chceme obvolat všech 250 tisíc pevných linek. Máme tu padesátku operátorů, kteří jsou jak poslanci, tak řadoví členové či sympatizanti. Voláme každý den od 8 do asi 19, abychom nerušili při večerních zprávách,“ vysvětlil volební manažer pražské ČSSD Miroslav Poche. Telefonní čísla strana našla ve veřejně přístupných seznamech.

Operátoři se představí a dotyčného se zeptají, zda půjde k volbám a zda by uvažoval o tom dát hlas soc. dem. a případně, zda si chce nechat poslat například program či má zájem o schůzku. Lidé, kteří k volbám jít nechtějí, či nechtějí volit soc. dem., již podruhé osloveni nejsou, ale číslo, kde se nikdo nehlásil, zkusí operátoři znovu.

Pecina: Vulgárních je málo

V Praze se lidé nejčastěji zajímají o korupci a kauzu Opencard, privatizaci bytového fondu či hazardní herny. „Ale i zdravotnictví je téma v hlavním městě,“ upozorňuje Hulinský.

Podle ředitele Ludvíka se řeč často stočí i na velmi specifické věci jako nefunkční zvonky u domovních dveří v Praze 6. „Lidem, kteří mají specifickou potíž, do druhého dne zavolá například místní zastupitel, aby jim pomohl problém vyřešit, nebo jim pokusil poradit,“ uvedl Poche.

„Doma jsou nyní hlavně důchodci či maminky s dětmi a ti nám jsou přirozeně víc nakloněni,“ uznal Pecina. Podle něj se vyskytují i negativní reakce, ale vyloženě vulgárních je naprosté minimum. „Když je někdo sprostý, tak vám v podstatě hned práskne telefonem. Ale když se s námi lidé bavit nechtějí, tak většina slušně odmítne,“ doplnil ministr.

Jedna paní se Peciny ptala na kauzu předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka, vyzvídala, jaký byl start kampaně v Ostravě a jako Moravákovi mu připomněla, že se tam před více než padesáti lety vdávala.

Obavy kvůli hlasu Klause

Hulinský prý přesvědčil nerozhodnutého voliče, aby svůj hlas dal soc. dem. Pak se nedovolal asi na pět čísel za sebou. Narazil i na velmi podezřívavého staršího pána. „Já mám názory svý. Nebudu vám nic říkat. To je vyzvědačství, dejte mi vaše číslo, abych vás mohl udat!“ rozzlobil se na předsedu pražské ČSSD.

„Reakce občanů nás příjemně překvapily, i když jsme se jich trochu báli - lidé totiž nebyli nadšení s nahrávkami s hlasem Václava Klause,“ přiznal Poche s poukazem na iniciativu ODS před volbami v roce 2002.

„Snažíme se hovořit lidsky, zkoušet se ptát, co lidi zajímá, a co ne. Je to něco jiného, než na mítinku, tam přijdou lidé nerozhodnutí, nebo ti, kteří vás poplácají po zádech. Skutečně agresivních reakcí je minimum. Je fajn s lidmi mluvit,“ uzavřel Pecina.

Co lidé říkali
Nechci s vámi mluvit!
Nelíbí se mi to vzájemné osočování, ale teď pospíchám pryč, nashledanou!
Co já se naplatím u doktorů... V lékárně jsem teď nechala 800 korun...
Už jsem starej a volby jsou mi jedno. Klidně zavolejte později, ale teď musím jít, zvoní na mě pán, co mi nese oběd.

Reklama

Výběr článků

Načítám