Hlavní obsah

Vlček se zesměšnil, to je horší než selhání, řekl Paroubek

Právo, Jan Rovenský

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) se začíná ve své kauze kontroverzní 25miliónové dotace pro svého bývalého poradce a vrácení dluhu 1,1 miliónu korun topit. Vedení ČSSD se ho doposud zastávalo, ale ve čtvrtek Vlčkův stranický šéf Jiří Paroubek v rozhovoru pro Právo prohlásil, že se předseda Sněmovny zesměšnil.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Jiří Paroubek s Miloslavem Vlčkem (vpravo) na archivním snímku

Článek

Jak vnímáte po dni situaci kolem předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka? Má stále vaši důvěru?

Mám z toho celkovou pachuť, protože člověk, jenž je v čele Sněmovny, musí kolem sebe mít lidi, kteří mu zajistí právní servis na vysoké úrovni. Neumím si představit, že by se stala takováto chyba v právním hodnocení jeho problému. Tragédií v situaci je, že Vlček v zásadě neudělal nic tak rozsáhlého, co by ho zcela diskvalifikovalo pro politiku, ale zesměšnil se. A to v politice je někdy horší, než kdyby došlo k nějakému závažnému selhání. Své záležitosti si také musí být sám schopen zdůvodňovat.

Je tedy vrácení 1,1miliónové půjčky v hotovosti, čímž Vlček porušil zákon, také na vyvození osobní odpovědnosti?

Určitě ano. Zákon porušil, i když faktem je, že to byl přestupek. Není to něco, co by znamenalo obvinění u soudu. Ale domnívám se, pokud to správní soud bude řešit jako závažnou záležitost, tak je to také věc, kdy z toho musí vyvodit nějaké závěry. Vlček udělal zásadní chybu, protože měl mít jasné právní stanovisko.

Zůstane tedy Vlček jako lídr kandidátky ČSSD v Olomouckém kraji? A pokud ano a získá mandát, bude z něj jen řadový poslanec?

Myslím, že v nejlepším případě bude řadovým poslancem. Co se týče kandidátky, tak o těch věcech musíme ještě mluvit s chladnou hlavou. Situace se mi zdála být ve středu jasnější než dnes. Vlčkovo vystoupení bylo velmi nepřesvědčivé. On není schopen se bránit a nemyslím si, že je možné mít takového lídra.

Jeho případ však nelze srovnávat s volebním lídrem ODS Petrem Nečasem, který 178 tisíci korunami měsíčně platil osobní sekretářku ze státních peněz - to je naprosto flagrantní porušení všeho. Nečas by měl okamžitě odstoupit a odejít z veřejného života. Oproti tomu, toto je věc, kterou bych posuzoval jinak - ne proto, že Vlček je člen ČSSD, ale proto, že nic podstatného neudělal.

A vracení tak vysoké částky v hotovosti vám nepřijde problematické? Může to vyvolat otázky, odkud se peníze vzaly.

Ty prostředky přeci nepoužil pro sebe. O to trapnější je, že se do takových věcí pouští. Tehdy nebyl předsedou Sněmovny a k této „transakci“ došlo před pěti lety. Samozřejmě, že se účelově vytahuje před volbami, ale udělal chybu v interpretaci. Člověk, od kterého si půjčoval Vlček peníze, aby je půjčil někomu dalšímu, je advokát Zdeněk Klapka a ten musí vědět, zda došlo k porušení zákona, nebo ne. Pokud zákon porušil Vlček, tak ho porušil i Klapka a je na zváženou, zda má dále vykonávat svoji práci advokáta. Ale to jsou věci, které Vlček měl mít ve středu jasně zpracované. Takový lapsus v právním stanovisku se nesmí stát.

Říkal jste, že budete o celé věci jednat, kdy předpokládáte závěr?

Potřebujeme to rychle uzavřít, protože je to věc, která nás samozřejmě poškozuje a míra neobratnosti Vlčka je mimořádná. Samozřejmě že to je předvolební útok ze strany místopředsedy ODS Ivana Langera, který to použil před televizní debatou, aby si ulehčil situaci v Olomouckém kraji. Velmi pravděpodobně získal Klapku pro spolupráci, to je zřejmé. Ale Vlček mohl záležitosti řešit před dvěma lety a neřešil je. Nechal se obnažený proti jakémukoli útoku, je to opravdu špatné.

Vlček přiznal záměrnou lež o svém poradciVideo: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám