Hlavní obsah

Bém: odvolání Chalupy a Janečka je hloupé a nic pozitivního ODS nepřinese

Právo, Lukáš Bek

Pražský primátor Pavel Bém nepovažuje pondělní rozhodnutí regionálního sněmu ODS, na němž došlo k odvolání trojice místopředsedů, za šťastné. Pozastavil se mimo jiné nad důvody, proč o své posty krátce před volbami přišli vedle kontroverzního Milana Jančíka i Jiří Janeček a Tomáš Chalupa. Zejména odvolání dvojice posledně jmenovaných je podle Béma hloupý a absurdní nápad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Článek

Jak jste spokojen s pondělním jednáním pražského regionálního sněmu ODS, na němž byli z postů místopředsedů odvoláni starosta Prahy 5 Milan Jančík, poslanec Jiří Janeček a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa?

Nacházíme se 38 dní před volbami a byla tady předvolební objednávka daná částečně skandalizací pana starosty Jančíka. Každopádně po personálních změnách ve vedení velké ODS se očekávala personální změna ve vedení Prahy. Takže z tohoto pohledu to žádné překvapení nebylo. Převládla atmosféra, že změna je nutná.

Jak jste hlasoval?

To, že v obecné rovině před volbami se nemají řešit nějaké vnitrostranické otázky, natož pak personálie, je myslím každému soudnému člověku zřejmé. Strany se mají věnovat především politice, nabízení rozumných programů a přesvědčování voličů. To byl také důvod, proč já jsem byl velmi skeptický k jakýmkoli personálním změnám v pražské ODS. Nehlasoval jsem pro návrh na zařazení personálních změn a už vůbec jsem nehlasoval pro aklamační odvolávání. Jsem přesvědčen, že o někom, kdo byl zvolen ve volbě tajné, se má rozhodovat rovněž tajně.

V Jančíkově případě se dalo odvolání čekat, co říkáte na nucený odchod Chalupy a Janečka?

Rozumím mediálnímu tlak na odvolání Milana Jančíka, ale absolutně nedokážu najít jediné rozumné vysvětlení pro odvolání Tomáše Chalupy a Jiřího Janečka. Tomáš Chalupa je totiž jeden asi ze dvou nebo tří nejúspěšnějších starostů městských částí, který má za sebou obrovský kus práce a který se navíc těší velké přízni veřejnosti. Jeho odvolání je absurdní, hloupý nápad, neobhajitelný a nepochybně z hlediska volebních preferencí to nemůže přinést pozitivní efekt. To samé bych si troufl tvrdit i o Jiřím Janečkovi, který patří mezi viditelnější pražské poslance.

Slyšel jsem ale, že jste se na sněmu Chalupy nezastal.

Na jednání pražského sněmu se vůbec nediskutovalo. Ten jediný, kdo se přihlásil s nějakým vážným příspěvkem, byl právě předseda pražské ODS, tedy já, následně první místopředseda celorepublikové ODS David Vodrážka. To má také svoji vnitřní logiku. Prosím pěkně, všichni ti, kteří moje slovo slyšeli, a bylo velmi emocionální a relativně dlouhé, dají za pravdu opačnému názoru. Naopak jsem vyzýval k zodpovědnosti, abychom nepodlehli nějakým hlasovacím mašinériím, zachovali chladný rozum a netrestali ty úspěšnější z nás.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám