Hlavní obsah

MZV chystá revizi smlouvy s Vatikánem

Právo, dan

Ministr zahraničních věcí Jan Kohout připravuje komisi, která by měla prozkoumat text česko-vatikánské smlouvy a najít způsob, jak dokončit ratifikaci v českém parlamentu. Nová smlouva podle české diplomacie není ale na pořadu dne.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka

Článek

Kohout se příští týden chystá do Vatikánu a zatím neplatná mezivládní smlouva bude jedním z témat.

„V této souvislosti mám v úmyslu vytvořit expertní komisi, která by měla za úkol projít stávající text a přednést případná doporučení, která by usnadnila průběh ratifikace stávajícího textu,“ uvedl ministr.

Podle informací Práva by měl komisi tvořit náměstek ministra kultury Jaromír Talíř, náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček, velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík, papežský nuncius v Praze Diego Causero a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Duka, který ve středu nahradil olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera v čele České biskupské konference, k tomu řekl: „Zatím jsme nedostali seznam jmen ani přesné datum, ale víme, že je ta otázka diskutována.“

Smlouva, která byla vyjednána v roce 2002 a o rok později neprošla Sněmovnou, upravuje vztah mezi českým státem a římskokatolickou a řeckokatolickou církví, neřeší financování církve.

Týká se hlavně působení v kultuře, školství, zdravotnictví, sociální oblasti a v oblasti působení ministerstva vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám