Hlavní obsah

Pražská ODS odvolala místopředsedy Jančíka, Chalupu a Janečka

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, trj, luk

Regionální rada pražské ODS odvolala svého místopředsedu a starostu Prahy 5 Milana Jančíka. Místopředseda ODS David Vodrážka již před jednáním řekl, že Jančík škodí ODS. O post přišli i další místopředsedové Tomáš Chalupa a Jiří Janeček. V tajné volbě byli poté zvoleni noví místopředsedové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

Veřejnou volbou byli odvoláni Jančík 87 hlasy, Chalupa 76 hlasy a Janeček 77 hlasy z celkem 120. Novými místopředsedy ODS se v tajné volbě stali náměstek primátora Rudolf Blažek, starosta Prahy 8 Josef Nosek, radní Prahy 9 Tomáš Portlík a starostka Prahy 21 Andrea Vlásenková, která předtím sama rezignovala.

Nejvíce hlasů získal Nosek, a to 102 ze 119. "Posledně to měl Jančík (měl 102 hlasů), tak mě to trochu děsí," řekl Nosek.

Ve vedení občanských demokratů v hlavním městě zůstali pouze předseda a pražský primátor Pavel Bém a první místopředseda Pavel Klega.

Delegáti sněmu o odvolání místopředsedů hlasovali veřejně. Rozhodnuto bylo přibližně během deseti minut. Pro odchod všech tří byla vždy výrazná většina účastníků sněmu.

"Musím respektovat rozhodnutí tohoto orgánu, vnímám to jako demokratické rozhodnutí se vším všudy. V této době je to nevhodné, protože by bylo daleko legitimnější, kdyby se tak stalo před volbami nebo po volbách," řekl po hlasování novinářům Jančík. Uvedl, že se v nejbližší době pokusí o comeback.

"Myslím, že i toto dnešní rozhodnutí je velkou motivací a začíná převažovat to, že bych kandidovat mohl, ale rozhodnutí přijde v červnu," dodal Jančík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starosta Prahy 5 Milan Jančík (vlevo) s místopředsedou strany davidem Vodrážkou

Ze strany delegátů prý nevyslechl žádnou konkrétní kritiku. Totéž řekl další odvolaný místopředseda, poslanec a pražský radní Janeček. "Nevyčetli mi nic. Byl jsem tam asi trošku přihozenej," komentoval výsledek Janeček.

Domnívá se, že straníkům vadilo, že má konzistentní názory a že chtěl provést změnu v systému sestavování kandidátek. Každá oblast by podle něho měla mít své postavení, svá práva, na kandidátkách by mělo být po dvou z každé oblasti.

Nyní by měli delegáti volit nástupce odvolaných místopředsedů. Kandidáty jsou podle kuloárních informací například starosta Prahy 8 Josef Nosek, náměstek primátora Rudolf Blažek či radní Prahy 9 Tomáš Portlík.

Hlasy pro odvolání Jančíka začaly sílit poté, co expředseda ODS Mirek Topolánek opustil svou funkci. Někteří straníci tehdy upozorňovali, že "očistný proces" by se neměl zastavit u Topolánka, ale odejít by měl například i místopředseda strany Ivan Langer nebo Milan Jančík.

Jančík v podvečer zopakoval to, co již v minulosti řekl: "Jestli dnešní zkoušku neustojím, budu se ještě intenzivněji věnovat práci v Praze 5."

Nejprve místopředsedkyně pražské ODS Andrea Vlásenková po emotivním projevu rezignovala na svou funkci. Navrhla, aby tak učinilo celé vedení regionu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Následně vystoupil náměstek primátora Rudolf Blažek. Ten oznámil, že nechce, aby se sněm stal soubojem o předsednické křeslo. Také uvedl, že za žádných okolností nebude kandidovat proti Bémovi.

Jančík ukázal index, diplomku i dizertaci 

Na sněmu postupně vystoupili Janeček, Chalupa a Jančík, kteří odmítli rezignovat na místopředsednické funkce.

Jančík demonstrativně ukázal svůj vysokoškolský index, diplomovou a dizertační práci. Jančík je jedním z lidí, o nichž se hovoří v souvislosti s odebíráním titulů na plzeňských právech.

ODS má nyní podle některých průzkumů veřejného mínění v Praze historicky nejnižší preference. Metropole přitom bývala tradiční baštou občanských demokratů a strana tam dlouhodobě vítězila v každých volbách. O síle této organizace ODS svědčí mimo jiné to, že ze 78 současných poslanců ODS jich bylo 14 zvoleno právě v hlavním městě.

MILAN JANČÍK
Narozen 24. října 1959, Prostějov
STUDIUM
Studoval konzervatoř v Brně, později zpěv v Ostravě a Praze, v roce 2004 dokončil právnickou fakultu v Plzni (jeho studium bylo během současné kauzy kolem plzeňských práv zpochybňováno, proti tomu se Jančík ostře ohradil), na Brno International Bussines School získal titul MBA.
POLITIKA
Od roku 2002 starosta Prahy 5, předtím čtyři roky místostarosta; v zastupitelstvu městské části zasedl poprvé jako náhradník po volbách v roce 1994, od roku 2002 je členem zastupitelstva hlavního města; začátkem 80. letech působil v divadlech v Olomouci a Ostravě, od poloviny 80. let se věnoval sborovému zpěvu v Praze a vedl také sbor Českého rozhlasu.
V ODS je od roku 1994, loni v listopadu byl zvolen jedním z místopředsedů pražské ODS.
Jančíkova osoba dlouhodobě rozděluje ODS v Praze 5, po komunálních volbách v roce 2006 se proto část zastupitelů zvolených za občanské demokraty ocitla v opozici. Jančík sám pak získal v komunálních volbách v rámci kandidátky ODS druhý nejnižší počet preferenčních hlasů. Starostou byl znovuzvolen až napodruhé, když uzavřel koalici s ČSSD a částí SNK ED.
Opoziční zastupitelé Prahy 5 se pokusili Jančíka opakovaně z funkce starosty odvolat, ale neuspěli.
KAUZY
Jančíkovo jméno figurovalo v řadě kauz, například v listopadu 2002 údajně najel automobilem do městského strážníka na tehdy uzavřeném Mánesově mostě. Jančík to popřel, policie nakonec případ postoupila magistrátu, který věc odložil.
Jančíkovi odpůrci poukazovali také na údajně nevýhodný prodej Ženských domovů na Smíchově. Radnice Prahy 5 budovu v roce 2001 prodala tehdejšímu nájemci, firmě Akcent Praha Group, za 130 miliónů korun. Prodej organizoval Jančík ještě ve funkci místostarosty.
Případ prodeje domu v Zubatého ulici, který radnice prodala soukromé firmě, i když o něj stáli nájemníci, dokonce vyšetřovala policie. Nájemníci starostu podezřívali z pletichy při veřejné soutěži. Podle policie se trestný čin nestal, státní zástupce to potvrdil.
Policie vyšetřovala také smlouvy s firmou Agentura Praha 5, která pro městskou část vymáhala po neplatičích nájemné. Ani v tomto případě ale vyšetřovatelé nezjistili žádný trestný čin. Letos v březnu podala organizace Transparency International (TIC) na Jančíka a další představitele radnice kvůli smlouvám mezi Prahou 5 a společností Agentura Praha 5 trestní oznámení.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám