Hlavní obsah

Déšť zkraje týdne vyčistí vzduch, víkend slibuje až 19 stupňů

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Mach

Přestože severozápadní proudění bude v příštím týdnu do Česka zanášet další sopečný prach z Islandu, počasí by mělo být po celý týden poměrně příjemné s průměrnou teplotou kolem 15 stupňů Celsia. Ani původně očekávané deště se v nejbližší době ve větší míře nedostaví. Pršet by mohlo zkraje týdne, voda pročistí vzduch od prachu z islandské sopky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se ale koncentrace prachu ve vzduchu v posledních dnech zvedly jen málo.

Teploty začnou od středy gradovat a o víkendu mohou dosáhnout až hranice 19 stupňů Celsia.

„Ve vyšších polohách atmosféry k nám v první polovině bude proudit vítr od severozápadu, který s sebou přinese další sopečný popel,“ uvedla Dagmar Honsová.

Bude tepleji, než se čekalo

Pracovní týden bude poměrně teplý a ve svém závěru také slunečný. Na většině území bude v pondělí převládat polojasno až oblačno, na Moravě a ve Slezsku se mohou vyskytovat srážky. Podle meteoroložky se předpověď vlivem neobvyklé situace mírně změnila, původně například počítala s teplotami do 14 stupňů Celsia, nakonec bude ale tepleji. Rtuti teploměrů by měly vystoupat k 14 až 18 stupňům Celsia.

Podobně také v úterý bude většinou obloha pod mrakem nebo polojasná. Místy se může zatáhnout, očekávat lze místy i přeháňky. Rána budou ještě poměrně chladná, teploty se budou pohybovat od šesti ke dvěma stupňům Celsia, odpolední pak porostou ke 12 až 16 stupňům.

Ve středu bude na většině území spíše oblačno s občasnými srážkami. Ranní teploty se budou po ránu pohybovat v intervalu od sedmi ke třem stupňům, přes den od deseti ke 14 stupňům, na Moravě by pak mělo být ještě o dva stupně tepleji.

V závěru týdne se obloha opět vyjasní. Na většině území by mělo být polojasno, přeháňky se budou vyskytovat jen ojediněle. Ranní teploty se mohou sice propadat k bodu mrazu, přes den ale mohou dosáhnout až 17 stupňů.

Podle Honsové se lze těšit na slunečný a teplý víkend. Nad ránem se teploty budou nadále pohybovat v rozmezí od nuly ke čtyřem stupňům, odpolední maxima však porostou k 15 až 19 stupňům Celsia. Obloha bude polojasná, srážky budou padat jen výjimečně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám