Hlavní obsah

Na Facebooku se šíří rasismus, policie je bezmocná

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Na internetové sociální síti Facebook se v poslední době rozmáhají neonacistické a rasistické stránky a vzkazy. A přestože je jejich autoři zveřejňují pod svými skutečnými jmény, policie může jen přihlížet.

Foto: Novinky

Facebook

Článek

Podle vyjádření šéfa celorepublikového oddělení specializujícího se na internetovou kriminalitu Karla Kuchaříka totiž policie může jen těžko dokazovat, že nezákonný příspěvek napsal skutečně člověk, který je pod ním podepsaný.

„Všechny obdobné servery včetně Facebooku jsou registrované v USA a tamní úřady nám s odkazem na dodatek ústavy o svobodě slova nikdy neposkytnou konkrétní údaje o tom, z jaké adresy a kdy přesně tam byl ten který příspěvek vložen,“ vysvětlil Právu Kuchařík. Právě tyto údaje jsou podle něj pro případné dokazování nezbytné.

Židé nejsou lidé, píše se beztrestně na Facebooku

Některé vzkazy na adresu Romů nebo Židů přitom podle něj naplňují skutkovou podstatu trestného činu. „Židé jsou nepochybně rasa, ale nejsou to lidé,“ píše se například na jedné z neonacisticky zaměřených skupin na Facebooku, ve které nechybějí ani hákové kříže a nacistické pozdravy.

Kuchařík ale zároveň upozornil, že policie před podobnými stránkami rozhodně oči nezavírá. „Sice nejsme schopni někoho stíhat přímo za jeho příspěvky na Facebooku, ale to neznamená, že bychom se o tuto problematiku nezajímali,“ uvedl Kuchařík s tím, že poznatky o konkrétních lidech aktivních na podobných stránkách předávají detektivům, kteří se zaměřují na extremismus.

O lidech, kteří se dlouhodobě netají rasistickými a xenofobními názory, tak má policie díky Facebooku a dalším sociálním sítím poměrně dobrý přehled. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka jde o důležité informace, které kriminalisté mohou využít v terénu.

„My tyto poznatky vyhodnocujeme. Pokud někdo např. píše příspěvky na internet, které prokazatelně naplňují podstatu trestného činu, tak si může být jistý tím, že o tom víme,“ řekl k tomu Hanták.

Českého rasismu si všímají i Timesy

Rasismus na české verzi Facebooku už vzbudil zájem i v zahraničí, např. britský list The Times nedávno informoval o skupině, která se staví proti záměru českého ministerstva školství zavést na českých školách jako volitelný předmět romštinu.

„Skupina nazvaná Petice proti vyučování romštiny na českých školách má již přes 85 000 příznivců, přestože ministerstvo zdůraznilo, že hodiny romštiny budou dobrovolné a budou zavedeny jen se souhlasem rodičů,“ uvedly The Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám