Hlavní obsah

ČR by mohla hostit informační středisko protiraketového štítu

Česká republika by se mohla do nového protiraketového štítu USA zapojit tím, že by se podílela na práci jeho velitelství a na svém území by hostila jakési informační středisko tohoto systému. V České televizi to řekl šéf české diplomacie Jan Kohout, podle něhož o středisko Praha vyjádřila již zájem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina a předseda strany Věci veřejné Radek John (vpravo) v pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

Podle Kohouta ale existuje několik možností, jak by se česká armáda mohla podílet na novém systému, který má být pod hlavičkou NATO. Otázkou zůstává, zda by na českém území mohly být například nějaké menší radary nebo ochranné střely, pokud by se s nimi ve štítu počítalo. O tom se ale nyní nejedná, protože dosud není jasná přesná podoba plánovaného systému, uvedl Kohout.

"Možností je více. Vyjádřili jsme zájem být ve velitelských strukturách," dodal ministr. Přes informační středisko by podle něj procházely informace, co se kde ve světě děje a zda například z Íránu neletí do Evropy nebo do USA útočné rakety.

Podle původních plánů, které Washington loni po nástupu prezidenta Baracka Obamy zrušil, měl v Česku stát protiraketový radar. Tato varianta už ale neplatí, protože Spojené státy nyní vytvářejí jiný systém.

Ministr obrany Martin Barták nedávno řekl, že v Česku by mohly být součásti systému včasného varování před případným nepřátelským raketovým útokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám