Hlavní obsah

Češi v cizině mají dnes poslední možnost přihlásit se k volbám

Češi, kteří žijí v cizině, mají v neděli poslední možnost přihlásit se na zastupitelských úřadech Česka v zahraničí mezi voliče, pokud chtějí 28. a 29. května volit do Poslanecké sněmovny. Žádost musejí dodat v písemné podobě. Při minulých volbách před čtyřmi lety tuto možnost využilo téměř 5000 českých občanů, což je nižší číslo než odhadovaný počet zahraničních Čechů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ilustrční foto

Článek

Na zastupitelské úřady nakonec přišlo hlasovat 8000 lidí díky voličským průkazům, s nimiž mohou voliči vybírat zákonodárce v kterékoli volební místnosti. Ministerstvo vnitra tuto možnost doporučilo hlavně pro případ krátkodobého pobytu v zahraničí. O voličské průkazy mohou lidé požádat zpravidla obecní úřad v místě bydliště až do 21. května písemně, osobně do 26. května.

Nejvíce Čechů se v roce 2006 zapsalo k volbám v Bratislavě, a to 365. Na severoamerickém kontinentu se v New Yorku zapsalo 259 lidí, v Torontu 167 a ve Washingtonu 135. Ze západoevropských metropolí dosáhl počet registrovaných voličů nejvýše v Londýně na 306. V Bělehradě se zapsalo 293 a v Bruselu 250 voličů. Více než 100 Čechů se rozhodlo volit také v Dublinu, Paříži, Moskvě a Bernu.

Hlasovat korespondenčně není možné

Za důvod malého zájmu zahraničních Čechů o sněmovní volby bývá považována hlavně chybějící korespondenční forma hlasování, která je ve světě už celkem běžná a kterou by mohli využít hlavně Češi v rozlehlejších zemích. Senát navrhoval na popud své komise pro krajany uzákonit tento způsob již před minulými sněmovními volbami, sněmovna ho ale v říjnu 2005 nepřijala.

O pozdější obdobné novele, kterou horní komora předložila ve spolupráci s ministerstvem vnitra počátkem loňského roku, poslanci dosud nerozhodli. K zaváděným novinkám patří ve světě také hlasování prostřednictvím internetu. K většímu tlaku na přijetí nových forem hlasování by mohl paradoxně napomoci záměr ministerstva zahraničí uzavřít další ambasády kvůli úsporným opatřením. Letos hlavně kanadští Češi nebudou moci hlasovat na konzulátu v Montrealu, který byl uzavřen.

Do budoucna stejné opatření hrozí zastupitelskému úřadu v Zimbabwe, Kolumbii, v brazilském Sao Paulu a konzulátu v australském Sydney, kde žije početná krajanská komunita. Češi v zahraničí budou moci letos volit poslance na 110 místech. V porovnání s volbami v roce 2006 nebudou moci hlasovat ani na velvyslanectví v Angole. Volební místnosti budou naopak na novém velvyslanectví v Baku v Ázerbájdžánu, v kosovské Prištině a na dvou místech v Afghánistánu - v Kábulu a na dočasném konzulátu na armádní základně v provincii Lógar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám