Hlavní obsah

Invalidní advokát, který způsobil revoluci v důchodech: Sám z toho nebudu mít nic

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaašedesátiletý invalidní důchodce, advokát Karel Sochor z Ostravy, včerejší zprávu o rozhodnutí Ústavního soudu přijal beze stop emocí. Informace o tom, že mu dál Ústavní soud zapravdu, ho zastihla v autě při cestě k příbuzným. Jako zkušený právník velice dobře ví, že rozhodnutí se bude týkat jen nových rozhodnutí České správy sociálního pojištění, nikoliv stávajících důchodců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pochopitelně jsem věděl, že když mi Ústavní soud dá zapravdu, nebudu z toho mít ani korunu. To rozhodnutí ale pomůže kolegům, kteří přijdou po mně, a tak jsem spokojený,“ řekl Sochor.

Karel Sochor v minulosti působil jako soudce nejprve na Okresním soudu ve Frýdku-Místku, poté hlavně na ostravském krajském soudu.

„Poslední tři roky jsem pak pracoval u soudu v Jeseníku. Moje zdraví se ale zhoršilo natolik, že jsem musel odejít do invalidního důchodu. Protože by mne ale nebavilo sedět doma mezi čtyřmi zdmi, otevřel jsem si advokátní kancelář a beru si jen tolik práce, kolik vzhledem k mým zdravotním problémům zvládnu,“ řekl muž, který od narození trpí poruchou krvetvorby.

Důchody jsou často předmětem debat mezi právníky

To, že dosavadní systém určování výše důchodu je nespravedlivý vůči osobám s vysokými příjmy, je podle něj velmi častým předmětem debat mezi právníky.

„Je to věc, která nás v Soudcovské unii velmi trápila. Po odchodu do invalidního důchodu jsem tu nespravedlnost pocítil na vlastní kůži. Proto jsem si řekl, že už je načase, aby se k tomu konečně vyjádřil někdo, kdo k tomu má náležité oprávnění,“ vysvětlil Sochor.

Na dotaz, zda páteční rozhodnutí Ústavního soudu čekal, řekl, že nikoliv. „Já jsem nepředpokládal, že to ten Ústavní soud udělá. Musím říct, že jsem to víceméně jenom zkusil,“ dodal.

Tím, že se mu jako advokátovi podařilo dosáhnout toho, že český stát bude muset radikálně změnit způsob výpočtu důchodů, nepochybně stoupne jeho profesní prestiž. Na dotaz Práva ale Sochor rezolutně popírá, že by právě toto bylo jedním z důvodů jeho žaloby. „Ne, něco takového mne ani ve snu nenapadlo. Myslím, že jsem si v odborných kruzích získal pověst, která mi bohatě stačí,“ konstatoval invalidní advokát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám