Hlavní obsah

Úkol pro Nečase: zvládnout Topolánkovy lidi ve Sněmovně

Právo, Lukáš Bek

Ačkoli Mirek Topolánek oficiálně odešel z čela ODS, na vlivných poslaneckých funkcích i po volbách zůstane řada straníků, kteří jsou mu zavázaní. Jedním z prvních úkolů nového lídra Petra Nečase po volbách tak bude sjednotit sněmovní klub.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas

Článek

„Mnoho krajských volebních lídrů a lidí na volitelných místech získalo své pozice jen díky příslibu, že Mirka Topolánka podpoří na loňském kongresu,“ řekl Právu jeden z poslanců ODS, který si nepřál být jmenován. Dodal, že tito lidé budou s největší pravděpodobností Topolánkovi věrní i v příštím volebním období.

Jádro Topolánkových stoupenců tvoří skupina, do níž patří náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr, který je třetí na kandidátce ve středních Čechách, či šéf poslaneckého klubu a dvojka na středočeské kandidátce Petr Tluchoř. Ti při Topolánkovi stáli v jeho nejtěžších chvílích, patřili mezi klíčové poradce a vyjednavače například při hledání podpory pro druhou Topolánkovu vládu, která se opírala o přeběhlíky. Se stranickým šéfem v úzkém týmu vyjednávali i hlasy pro vládu ve snaze loni v březnu odvrátit její pád.

Nejsou však sami. Jako o poslancích, kteří budou i do budoucna stát za expředsedou, se podle informací Práva mluví například o lídrovi pardubické kandidátky Danielu Petruškovi, liberecké jedničce Zdeňku Machovi či tamní dvojce Tomáši Hasilovi. Poslanci většinou o možném Topolánkovu vlivu nechtějí oficiálně mluvit.

Otázkou tak je, zda Nečas nebude mezi dvěma mlýnskými kameny. Již Topolánek se obával složení kandidátky v Praze, kde mezi prvními deseti jsou takřka bezvýhradně lidé blízcí primátorovi Pavlu Bémovi. V tomto volebním období právě část pražských poslanců působila stranickému vedení potíže i při schvalování zákonů.

„Každý člověk a každý zejména bývalý předseda si v politické straně uchovává nějakou dobu ještě vliv, protože určitě měl nebo má celou řadu příznivců,“ soudí první místopředseda ODS David Vodrážka.

Současně však prý nemá obavy, že by Topolánek chtěl přes své lidi aktivně ovlivňovat dění v ODS. „Ale je logické, stejně jako spoustu příznivců do dnešních dní má expředseda, současný prezident Václav Klaus v ODS, tak určitě tomu bude tak i u Mirka Topolánka,“ dodal Vodrážka na dotaz Práva.

Pospíšil: spory vyloučit nelze

Nečas podle svých spolustraníků vlivné skupiny v rámci strany příliš neřeší. K lidem, kteří za současným lídrem stojí, patří například poslanec a šéf ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil.

Ten na dotaz Práva k vlivu Topolánkových lidí poznamenal: „To bych sám lhal, kdybych řekl, že žádné animozity tam v žádném případě nebudou. Uvidíme, jak budou veliké. Ale samozřejmě tím, že Mirek Topolánek ukončil své fungování v čele ODS návrhem na odchod Langra a Béma, tak to samozřejmě vyvolalo určité emoce.“

Topolánek na výkonné radě neúspěšně navrhl, aby byli z kandidátek vyškrtnuti také místopředseda Ivan Langer a pražský primátor, dvojka na kandidátce Pavel Bém.

„Počkejme si, nakolik jisté napětí mezi některými členy grémia a bývalým předsedou bude setrvávat. Na to já dneska neumím odpovědět, to ukáže čas,“ dodal Pospíšil. Nečas je podle něj politik stejné krevní skupiny, kterého je připraven maximálně podporovat.

Topolánek nedávno v rozhovoru pro Právo uvedl, že je smutné, když strana nestandardně popravuje svého šéfa. Bém v Českém rozhlase termín „poprava“ odmítl s tím, že Topolánek měl odejít už na podzim 2008, když ODS fatálně prohrála krajské a senátní volby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám