Hlavní obsah

Jana Krause žaluje iniciativa Naša Morava za hanobení národa

Novinky, coe

Vystoupení moderátora Jana Krause na rádiu Frekvence 1 z 10. února 2010 rozezlilo členy skupiny Naša Morava natolik, že na něj podali trestní oznámení. Skupině Moravanů vadí především Krausovy výroky, které nelichotivě popisují jejich snahu o to, aby se radikálně eliminoval paušální termín Česko nebo Čechy pro označení celého území České republiky, tedy i Moravy a Slezska.

Článek

Iniciativa Naša Morava má na Facebooku, jak sama uvádí, skoro 12 000 příznivců.

Kraus se podle nich dopustil trestného činu hanobení národa a etnické skupiny, rasy a přesvědčení a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Iniciativa ve svém trestním oznámení cituje Krausovy výroky: „Je to část lidí na Moravě, kteří jsou ozářeni nějakým vadným zářením.“ „Ten svůj moravský syndrom prožívaj poměrně jurodivě a je to neléčitelný.“ „Moraváci musej sklapnout.“

Podle Moravanů Kraus svým vystoupením vzbuzuje dojem, že obyvatelé Moravy „nemají právo promlouvat do veřejných věcí a vyzývá je k tomu, aby veřejně neprezentovali své myšlenky“. Také „uráží politické přesvědčení některých z nich tím, že je přirovnává k postiženým zářením“.

Reklama

Výběr článků

Načítám