Hlavní obsah

ČSSD by mohla vytvořit koalici i s malými stranami bez komunistů

Právo, Lukáš Bek, Jan Rovenský

Šance předsedy soc. dem. Jiřího Paroubka na vytvoření většinové vlády bez podpory komunistů roste. Pokud by pokračoval trend nejnovějších průzkumů veřejného mínění, mohla by ČSSD dát po volbách dohromady většinu s Věcmi veřejnými (VV) a lidovci, s nimiž by se mohla dohodnout na kompromisním koaličním programu.

Foto: ti, Právo

S hlasy KDU-ČSL a VV by ČSSD neměla většinu ve Sněmovně

Článek

Podle ve středu zveřejněného dubnového šetření agentury Factum Invenio by tyto tři strany daly dohromady 94 křesel. To by sice ve 200členné Sněmovně na většinu ještě nestačilo, oproti dřívějším průzkumům však součet hlasů pro tyto strany roste. V březnovém šetření Factum by daly dohromady jen 91 mandátů.

Soc. dem. se s VV a lidovci shoduje např. na boji proti korupci, snížení tempa zadlužování či zrušení poplatku u receptů. Otazníky sice visí nad dalšími klíčovými požadavky ČSSD – jednorázovým důchodem 2400 korun či proplácením prvních tří dnů nemocenské, ale nepřekonatelnou překážkou pro případné společné vládnutí to být nemusí.

O partnery není nouze

Právě o koalici s menšími středovými stranami Paroubek opakovaně hovořil jako o jednom z řešení. Vyjádřil přesvědčení, že ČSSD v případě vítězství nebude mít o koaliční partnery nouzi.

„Chceme volebně směřovat k situaci, která byla po krajských volbách, abychom mohli vytvořit koalici s takovým partnerem či partnery, s kterými uplatníme co největší část našeho programu,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

Věci veřejné, které jsou v současnosti součástí komunální politiky v Praze, si se soc. dem. nejen nejdou po krku, ale společně v metropoli kritizují ODS za korupční praktiky. Právě pro občanské demokraty se staly VV vážným konkurentem a spolu s TOP 09 jim odsávají hlasy.

Foto: ti, Právo

S hlasy KDU-ČSL a VV by ČSSD neměla většinu ve Sněmovně

Pět podmínek

Paroubek minulý týden stanovil pět nepřekročitelných podmínek pro případnou koaliční spolupráci. Patří mezi ně zrušení všech zdravotnických poplatků a obnovením proplácení tří dnů nemocenské, vyplacení mimořádného důchodu, zavedení progresivního zdanění, přijetí protikorupčního balíčku a snížení tempa zadlužování do roku 2013 pod tři procenta HDP.

Přestože je ČSSD na první pohled politicky vzdálena od VV, existuje při srovnání zveřejněných programů řada průsečíků, stejně jako u KDU-ČSL.

VV se profilují jako strana přímé demokracie, proto by se s ČSSD například shodly na zavedení přímé volby prezidenta či obecného referenda. Také nápad propustit 10 procent úředníků lze skloubit s požadavkem ČSSD na personální audity na ministerstvech. ČSSD, VV a lidovci se shodují na zavedení progresivní daně, naopak se rozcházejí v názoru, zda zvýšit daně firmám – ČSSD je chce zvednout o dvě procenta, VV si představují zdanění na 20 procentech, lidovci chtějí ponechat stávající devatenáctiprocentní sazbu.

I ve zdravotnictví se VV a ČSSD shodují na redukci veřejných zdravotních pojišťoven, definovat standardní zdravotní péči chtějí všechny strany.

Největší neshody však zřejmě budou panovat kolem poplatků a nemocenské – KDU-ČSL je ochotna jednat o zrušení 30 Kč u položky na receptu, rušit další odmítá. Naopak VV chtějí zrušit po provedení reforem všechny regulační poplatky.

Otazníky visí také nad mimořádným důchodem a obnovením nemocenské, jak to požaduje soc. dem. Lidovci oba požadavky jednoznačně odmítají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Další pat na obzoru?

Dosud se podle průzkumů nabízela buď menšinová vláda soc. dem., která by se mohla opřít o komunisty, případně vláda založená na dohodě soc. dem. s TOP 09. Představitelé obou těchto stran však spolupráci opakovaně odmítli.

Rovněž velká koalice soc. dem. a ODS je považována jejími politiky jen za krajní řešení. Lídr ODS Petr Nečas a Paroubek řekli, že si programový průnik představit nedokážou.

Reklama

Výběr článků

Načítám