Hlavní obsah

Salichov nenechá znovu otevřít kauzu Čunek

• Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Jihlavský okresní žalobce Arif Salichov nenechá znovu otevřít domnělou korupční kauzu někdejšího vicepremiéra a nyní senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Ve svém čtvrtečním prohlášení, které má Právo k dipozici, uvádí, že mu to nedovoluje loňský rozsudek Nejvyššího soudu, podle kterého byl v rámci vyšetřování Čunkova případu porušen zákon v neprospěch tehdejšího šéfa lidovců.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Arif Salichov

Článek

Ke zvážení, zda znovu neotevřít již 2,5 roku skončenou Čunkovu kauzu, vyzvali Salichova před dvěma týdny přerovští státní zástupci. Odkazovali přitom na dosud nepravomocný rozsudek přerovského soudce Jiřího Barboříka.

Ten odsoudil v lednu k nepodmíněným trestům uprchlého podnikatele Romana Vaškůje a také Petra Šmiřáka za to, že se pokusili podplatit hlavní svědkyni Čunkova případu Marcelu Urbanovou, aby změnila svou výpověď. V rozsudku přitom Barbořík uvedl, že Čunek obžalovaným pomáhal a dokonce naznačil, že se současný senátor mohl v roce 2002 dopustit korupce.

Salichov měl proto zvážit, zda nepodá k soudu podnět na povolení obnovy Čunkova případu, který přitom on sám v listopadu 2007 ukončil zastavením Čunkova stíhání.

Kvůli pochybení přerovských žalobců nelze případ obnovit, tvrdí Salichov

„Obnova řízení v neprospěch obviněného Jiřího Čunka je zcela vyloučena s ohledem na rozsudek Nejvyššího soudu ČR ze dne 1. října 2009, kterým bylo rozhodnuto o stížnosti pro porušení zákona, podané ministryní spravedlnosti. Nejvyšší soud v tomto řízení rozhodl, že postupem Okresního státního zastupitelství v Přerově byl porušen zákon v neprospěch obviněného Jiřího Čunka,“ napsal v nynějším prohlášení Salichov.

Nejvyšší soud podle něj v rozsudku konstatoval, že vzhledem k tomu, že byl zákon porušen v neprospěch obviněného, nemůže v novém řízení dojít ke změně rozhodnutí v jeho neprospěch a pokračování v trestním stíhání je ze zákona nepřípustné.

„Tímto stanoviskem Nejvyššího soudu ČR jsem právně vázán a trestní věc proti Jiřímu Čunkovi je tak v důsledku procesního pochybení Okresního státního zastupitelství v Přerově definitivně skončena,“ doplnil Salichov.

Je to jenom kopání provinilé justice v Přerově, která se snaží tu vinu, že zinscenovala celý proces, hodit na někoho jiného.

Sám Jiří Čunek se o rozhodnutí Salichova neotevřít jeho případ dozvěděl od Práva a informace ho prý vůbec nepřekvapila.

„Děkuji za tu zprávu, nicméně jsem ji z těchto jasných důvodů naprosto čekal. Jsem přesvědčen, že především pan Salichov musí vědět, že se ten skutek (převzetí půlmiliónového úplatku) nemohl stát,“ řekl Právu Čunek.

Připomněl, že policie před časem konstatovala, že Urbanová jako svědkyně o Čunkově korupci lhala.

„Je to jenom kopání provinilé justice v Přerově, která se snaží tu vinu, že zinscenovala celý proces, hodit na někoho jiného,“ dodal Čunek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám