Hlavní obsah

Strany utratily na kampaních za poslední roky miliardy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politické strany vydaly za poslední čtyři roky skoro dvě miliardy korun na předvolební kampaně. Nejvíce utráceli občanští demokraté. Ti na svoji prezentaci vykázali miliardu korun (976,7 miliónu).

Foto: Petr Horník, Právo

Vrcholní členové ODS

Článek

Přitom předcházející čtyři roky (2002–05), kdy byla ODS v opozici, byly podstatně hubenější, za kampaně tehdy občanští demokraté zaplatili 345,3 miliónu korun.

Vyplývá to z finančních zpráv, které musejí strany každoročně k 1. dubnu zveřejnit.

ODS sotva stačily dotace

ODS na předvolební aktivity sotva stačily dotace, které strany dostávají za mandáty a na pokrytí volebních výloh od státu. Za čtyři roky jim z rozpočtu přiteklo 948,5 miliónu korun, takže provozní výdaje museli pokrýt z členských příspěvků a darů.

Soc. demokraté byli podle výkazů o něco skromnější a za billboardy, inzerci a za předvolební guláše zaplatili v minulých čtyřech letech 533,7 miliónu korun. Podle ODS jsou čísla soc. demokratů podhodnocená, např. šéf ODS Mirek Topolánek na podzim tvrdil, že ČSSD jen za minulý rok do kampaní investovala 700 miliónů.

Křesla „podražila“

Nejcitelněji si ODS pustila žilou v roce 2006, když na kampaně před volbami do Sněmovny, do Senátu a do obecních zastupitelstev podle výroční zprávy utratila rekordních 349,7 miliónu korun. Vzhledem k tomu, že všechny volby vyhrála, to byly dobře investované peníze. Druhá ČSSD vykázala ve stejném roce 269,8 miliónu.

Výdaje ODS v dalších letech již tak efektivní nebyly. Přestože v roce 2008 utratila před volbami do třetiny Senátu a do krajských zastupitelstev 320,6 miliónu korun, porazila ji ČSSD na hlavu. Za 97,5 miliónu soc. demokraté pořídili nejen všech 14 hejtmanských míst, ale i 23 senátorských křesel ze 27 možných.

Lépe pro ODS dopadly loňské evropské volby, ve kterých zvítězila, ale společně s kampaní do předčasných voleb, které se nakonec nekonaly, utratila 304 milióny korun. Soc. demokraté do eurovoleb a do předčasných voleb dali podle zprávy 165,1 miliónu.

Dvě největší strany nechaly svou konkurenci daleko za sebou. Komunisté vydali na volby za čtyři roky 135,2 miliónu, lidovci 117,5 miliónu a zelení 52,5 miliónu korun.

Marné volání do šetrnosti

Malým stranám se bezbřehé utrácení velkých stran nelíbí. Lidovci či zelení již několikrát oprášili starou myšlenku omezit výdaje politických stran při předvolebních kampaních zákonem. Zatím vždy narazili. TOP 09 zase navrhla a má i v programu omezení státních dotací pro strany na polovinu po dobu tří let.

Loňské zmařené volby znamenaly pro strany významnou finanční ránu. Až na Stranu zelených všechny parlamentní strany skončily ve ztrátě. ČSSD tratila 158,2 miliónu, ODS 164,7 miliónu korun, komunisté 61,6 miliónu a lidovci 19 miliónů korun.

Podle lídra ODS Petra Nečase není jejich loňská ztráta v rozporu s tím, že prosazují vyrovnaný státní rozpočet. „Kdyby nebyly vyhlášeny a zrušeny předčasné volby, tak jsme hospodařili přebytkově, tak jako jsme hospodařili ve všech předchozích letech,“ řekl Právu.

Je to podle něj stejné jako obviňovat někoho ze schodkového rozpočtu v případě katastrofálních povodní. Jak dodal, ODS zaplatila celou řadu věcí, které už nešly vzít zpět. Podobně se brání i ostatní strany.

ODS, ČSSD a lidovci se také citelně zadlužili. ODS si půjčila od České spořitelny 150 miliónů, ČSSD si netradičně (dříve si vystačila s úvěry od své dceřiné společnosti Cíl) půjčila od kampeličky Fio 180 miliónů.

Půjčit si museli i lidovci, nejdříve před předčasnými volbami od České spořitelny 25 miliónů a letos úvěr o 10 miliónů navýšili. Pokud se v květnu dostanou do Sněmovny, nebudou mít strany velký problém své závazky uhradit.

Voleb se týkají i další čísla ve zmíněných statistikách nezahrnutá – příprava každých voleb (například tisk volebních lístků, sčítání hlasů, práce komisí atd.) vyjde stát zhruba na další miliardu.

Výběr článků

Načítám