Hlavní obsah

Strážníci v Praze 1 budou chodit nemocným důchodcům pro nákupy

– Praha

Nemocní a opuštění důchodci v Praze 1 se dočkají pomoci od městských strážníků. Ti jim nabízejí zajištění nezbytných věcí, postarají se o jednání s úřady nebo o přeparkování vozidla v případě čištění ulic. Ve středu to na tiskové konferenci oznámil ředitel městské policie Prahy 1 Miroslav Stejskal.

Foto: Petr Nový, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Nápad podle Stejskala vzešel po letošní sněhové kalamitě, kdy kvůli zasněženým chodníkům měli někteří důchodci potíž dojít si nakoupit. "Zvažovali jsme, jak jim můžeme pomoci," řekl Stejskal.

Očekává, že pomoc by se mohla ročně týkat několika desítek starých lidí. Strážníci chtějí ale také pomáhat tělesně postiženým. Kromě zajištění nákupu nebo úředních obsílek má nová iniciativa městské policie přiblížit strážníky obyvatelům městské části. "Jednou špatnou věcí, která se může člověku ve stáří stát, je opuštěnost," zdůraznil Stejskal. Policisté tak podle něj mohou člověku například zprostředkovat kontakt na akce, které pro ně pořádá radnice.

Pomoc bude podle stanovených pravidel. Jeden člověk by neměl strážníky týdně zaměstnat na déle než dvě hodiny. "Běžně na nákupy chodit nehodláme," dodal.

Žádosti o poskytnutí pomoci mohou lidé volat na čísla 257 533 117 nebo 224 826 145.

Reklama

Výběr článků

Načítám