Hlavní obsah

ČSSD navrhuje, aby o hranici trestní odpovědnosti rozhodoval soud

Právo, Novinky, rsk, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ČSSD chce po volbách prosazovat změnu trestního zákona, aby pachatelé nejzávažnějších násilných trestních činů nebyli omezeni věkovou hranicí 15 let a aby na základě posudků psychologů trestní odpovědnost případně stanovil soud. Podle ODS je ale tento návrh nepromyšlený, protože je v rozporu s mezinárodní úmluvou na ochranu dítěte, podle níž má stát hranici odpovědnosti jasně stanovit.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a středočeský hejtman David Rath

Článek

Novináře o nové iniciativě ve středu na tiskové konferenci informoval místopředseda parlamentního klubu ČSSD Jeroným Tejc společně se středočeským hejtmanem Davidem Rathem.

Na tiskové konferenci ČSSD včera také vystoupil starosta Kmětiněvsi Luděk Kvapil, který ve Sněmovně prezentoval Kmětiněvskou výzvu se 400 tisíci podpisy, která požaduje ustanovení dohledu státu nad dětskými vrahy. Ve sbírání podpisů chce pokračovat i v období před volbami, dodal. „Mysleli jsme si, že výzvu uzavřeme 31. března. Nejde to. Toto je věc, která je závažná i pro širokou veřejnost,“ řekl Kvapil.

Petice byla motivována případem, kdy u Kmetiněvsi před šesti lety zavraždil třináctiletou dívku její spolužák. Jako nezletilý byl pachatel svěřen do ochranné léčby a v současnosti je již na svobodě.

„Chtěl bych s odborníky diskutovat na téma, abychom pro trestné činy vraždy a trestné činy se závažnými následky určili speciální postup, kdy by nebyl stanoven konkrétní věk trestné odpovědnosti, ale soud by musel zhodnotit na základě psychologických posudků, zda pachatelé byli schopni ovládat a posoudit následky svého jednání,“ uvedl Tejc.

Soud by měl mít možnost rozhodnout individuálně

Podle Tejce lze diskutovat o hranici 12 až 14 let, kdy by soud mohl individuálně rozhodovat, zda byl pachatel schopen posoudit následky svého jednání. „Hranici dnes uměle stanovujeme na 15 let pro všechny trestné činy. Myslím si, že je k diskusi, zda pro nejzávažnější trestné činy ji neposunout,“ upřesnil Tejc.

Poslanec doplnil, že by měla být zaručena ochrana společnosti alespoň v tom smyslu, aby pachatelé neodcházeli po čtyřech letech s čistým rejstříkem.

Podle Ratha si žádný pachatel závažného trestného činu s následkem úmrtí nebo těžké újmy na zdraví nemůže být jist, že ho soud nepošle za mříže jen kvůli nízkému věku. „To je obrovská chyba českého právního řádu, která chrání pachatele brutálních činů a ne jejich oběti,“ podotkl středočeský hejtman Rath.

Většina třináctiletých a čtrnáctiletých pachatelů násilných trestných činů je podle dětských psychologů schopna rozeznat přijatelnost či nepřijatelnost svého jednání, doplnil Rath.

Návrh ČSSD proti mezinárodním úmluvám

Občanští demokraté ve středu uvedli, že petici občanů Kmetiněvsi berou velmi vážně, nicméně se problém hodlají řešit systematicky. Podle právního experta ODS Jiřího Pospíšila je návrh konkurence v rozporu s mezinárodní úmluvou na ochranu práv dítěte, která vyžaduje po všech státech, aby jasně určily hranici trestní odpovědnosti. Návrh ČSSD je nepromyšlený, zdůraznil Pospíšil.

Foto: Petr Horník, Právo

Brífink ODS: Miroslavva Němcová, Jiří Pospíšil, Petr Nečas a Petr Tluchoř

Pospíšil již na novele údajně pracuje, v jejím rámci by měl být deviant do konce života pod kontrolou státu, a to i po vypršení trestu. „Nechtěli jsme toto téma otevírat před volbami, ale když s tím přišla ČSSD, musíme se ozvat,“ řekl Pospíšil s tím, že hned po volbách začne ODS novelu prosazovat.

Podle něj je návrh socialistů pokrytecký, protože již před časem se právě ČSSD zasadila o zvýšení hranice trestné odpovědnosti na 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám