Hlavní obsah

Lijáky zvednou hladiny řek, víkend bude ale slunečný

Právo, Novinky, per, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od středy začnou zalévat republiku vydatné deště, které vydrží až do čtvrtka. Srážky zvednou hladiny řek, nejhůře se to projeví v jižních oblastech, vzedmuté toky mohou dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity, tedy bdělosti. Hodně napršelo už v pondělí a v noci na úterý, na většině území spadlo pět až 15 litrů vody na metr čtvereční. Od pátku by se mělo začít oteplovat, víkend by měl být jasný a slunečný.

Článek

Nejvíce napršelo ve Vranově nad Dyjí, kde naměřil Český hydrometeorologický ústav 23 litrů na metr čtvereční. Podobně vydatné deště byly na jihu Moravy - na Znojemsku napadlo kolem 20 litrů srážek. O nic lépe by podle meteorologů nemělo být ani v následujících dvou dnech.

V neděli byly deště intenzivnější v severní polovině Česka, pohybovaly se mezi deseti až 20 litry na metr čtvereční. Sněhové vločky se místy objevovaly i ve středních polohách, v nejvyšších horských polohách pak připadl nový sníh - na Luční boudě deset centimetrů, na Labské boudě 15 centimetrů a na Šeráku 18 centimetrů.

Podle předpovědi Meteopressu by se obyvatelé horských oblastí mohli dočkat sněhové nadílky i v tomto týdnu. Na víkend ale slibuje počasí oteplení a jasnou oblohou.

O víkendu až 17 stupňů

„Současné teploty, které máme, odpovídají teplotám poloviny března,“ řekla v pondělí Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Nejnižší teploty se v úterý po ránu pohybovaly od sedmi ke třem stupňům Celsia. Stejně jako v noci z pondělí na úterý by mělo i po celý den převládat pochmurné počasí.

Očekává se velká oblačnost, na většině území bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Odpolední teploty vystoupí na devět až 13 stupňů Celsia, na severu Čech bylo ovšem po poledni naměřeno 15 stupňů.

Zhruba za stejných podmínek se potáhne počasí podle Honsové až do čtvrtka. Ranní teploty se budou pohybovat mezi šesti až dvěma stupni Celsia, odpolední mezi osmi až 12 stupni. Pršet by mělo zejména na jihozápadě republiky, kde denní úhrn srážek může být až 15 milimetrů, což je 15 litrů vody na metr čtvereční.

V pátek už ale začnou teploty postupně stoupat, byť se po ránu mohou místy ještě propadat až k bodu mrazu. „Odpolední teploty ale vystoupí na 13 až 17 stupňů Celsia. Stejné teploty se sluníčkem budou i o víkendu,“ dodala meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám