Hlavní obsah

První průzkum po odstoupení Topolánka dává většinu pravici

Právo, Novinky, jas, luk

Podle prvního volebního průzkumu po odstoupení předsedy ODS Mirka Topolánka z pozice lídra strany pro sněmovní volby by zvítězila ČSSD, ale většinu by získaly pravicové strany. ODS, TOP 09 a Věci veřejné by dohromady daly pohodlnou většinu 112 hlasů. Průzkum uskutečnila společnost Médea Research prostřednictvím telefonických dotazů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Rozdělení mandátů v 200členné Sněmovně by bylo zhruba následující. Sociální demokracie by získala 65 křesel, ODS 53, TOP 09 36, Věci veřejné a komunisté po 23.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Z volební prognózy, kterou agentura zveřejnila, vyplývá, že sociální demokraté by měli 27,5 procenta hlasů. Druhou ODS by volilo 23 procent lidí.

Na třetím místě by se se ziskem 15,8 procenta umístila TOP 09.  Zisk 12,1 procenta pak agentura přisuzuje Věcem veřejným. Teprve za nimi by se umístila KSČM, která by měla 10,2 procenta hlasů.

Lidovcům průzkum přisoudil 4,5 procenta, zeleným tři procenta a SPO-Zemanovcům 2,6 procenta.

Voleb by se zúčastnily dvě třetiny oprávněných voličů.

Statistická chyba činí podle agentury 1,4 procenta u menších a 3,8 procenta u nejsilnějších stran. Při výzkumu bylo v období mezi 26. březnem a 7. dubnem  telefonicky dotázáno 996 lidí. Mirek Topolánek odstoupil z pozice lídra ODS pro květnové volby 25. března. Vystřídal ho Petr Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám