Hlavní obsah

Klaus: Bez Kaczyńského zůstanu se spory o suverenitu národů sám

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus se v rozhovoru pro polský list Rzeczpospolita vyjádřil k osobě polské hlavy státu Lecha Kaczyńského, který v sobotu spolu s manželkou a dalšími lidmi zahynul při letecké nehodě u ruského Smolensku. Klaus uvedl, že po smrti Kaczyńského bude Evropa zcela jiná a také si posteskl, že zůstane se spory o suverenitu evropských národů v Evropě osamocen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus a Lech Kaczyński na archivním snímku. Polský prezident obdržel Řád bílého lva.

Článek

Klaus zdůraznil, že Kaczyńsky byl pro něj především osobním přítelem a člověkem, s nímž mohl diskutovat i o ryze soukromých tématech.

"Pro mne osobně byl velmi blízkým přítelem, mezi politiky neexistuje žádná jiná osobnost, kterou bych mohl takto pojmenovat," přiznal Klaus v rozhovoru, jehož překlad uveřejnil na svých internetových stránkách.

Vedle osobní ztráty bude Klaus zesnulého polského prezidenta postrádat i na politické scéně. "Nyní zůstanu se všemi spory o suverenitu evropských národů v Evropě osamocen," uvedl v rozhovoru.

Klaus také vzpomenul, že od Kaczyńského obdržel kopii filmu Andreje Wajdy „Katyń“. "Díky tomu jsem byl prvním Čechem, který tento film viděl, připomněl Klaus a podobně jako mnozí další připomenul, že "je tragickou ironií dějin, že Lech Kaczyński zahynul právě při letu do Katyně."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám