Hlavní obsah

Nečas: S Topolánkem jako volební tváří ODS nepočítáme

Právo, Lukáš Bek

Petr Nečas je volebním lídrem ODS. Pokud se Mirek Topolánek vzdá v pondělí funkce předsedy, bude mít podle svých slov všechny pravomoci šéfa strany. V rozhovoru pro Právo řekl, že strana nechce Topolánka nikam odstrkovat, jako s volební tváří s ním ale nepočítá.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Nový volební lídr ODS Petr Nečas

Článek

Nevím vlastně, jak vás mám oslovovat. Lídře ODS je poněkud nečeské.

Pane místopředsedo. Ze stanov jsem místopředseda a jsem pověřen řízením strany.

Nejednoznačnost vaší funkce využívají konkurenti, když například na schůzku s premiérem Janem Fischerem ČSSD vyslala místopředsedu Milana Urbana.

Ať tak dělají. Myslím si, že v tomto konkrétním případě je to pro ně velmi kontraproduktivní a že to přispělo k pozitivnímu výsledku, který my jsme si přáli. Čili jen tak dál a hustší kapky.

I když se na pondělním jednání výkonné rady Mirek Topolánek vzdá funkce předsedy, stále nebudete faktickým předsedou strany. Není to přece jen nevýhoda před volbami?

Pouze formálně nebudu šéfem strany, protože proběhne-li všechno tak, jak bychom chtěli, budu mít všechny pravomoci předsedy, jenom formální titul mojí funkce nebude předseda, což já považuji za detail.

Věříte, že se za vás postaví nejen širší vedení strany, tedy výkonná rada, ale ODS jako celek?

Cítím tuto podporu, je mi vyjadřována i usneseními regionálních, oblastních, místních sněmů. Ta podpora je poměrně široká.

Ti, co znají Mirka Topolánka, v kuloárech říkají, že se jen tak nevzdává a určitě bude chtít nějakou roli v ODS dále hrát. Jaká by měla být podle vás?

Nikdo nechce Mirka Topolánka někam odstrkovat. Byl sedm let předsedou ODS, přivedl nás k celé řadě vítězných voleb a my určitě na komunikaci s ním máme zájem. I já osobně. Je to člověk, který má velké politické zkušenosti, politický rozhled, získal politické kontakty. Bude záležet jenom na něm, kdy a v jaké fázi a v jaké intenzitě se nějakým způsobem tato komunikace nastaví.

Měl by být jednou z tváří ODS před volbami?

S tím se naprosto logicky v tuto chvíli nepočítá. Myslím, že s tím nepočítá ani on. Já mám spíš svůj subjektivní dojem, že si potřebuje vzít také určitý čas na rozmyšlení, co dál. Ta změna byla překotná, byla rychlá a určitě i pracovní zápřah, který v posledních letech měl prakticky nepřetržitě, povede k tomu, že si možná na nějakou dobu bude chtít i odpočinout.

Nemyslíte, že bude ODS torpédovat, aby dokázal, že jeho vedení bylo lepší?

Kdyby tak činil, tak by se ukázal jako malý člověk, ale můj dosavadní dojem z dlouhodobé spolupráce s Mirkem Topolánkem byl a je, že on malý člověk není.

Takže to nečekáte?

Bylo by to pro mě obrovské, šokující překvapení, protože já za tu dobu mám nějakou představu o jeho osobnostních vlastnostech a charakteru. Toto by tuto představu prudkým způsobem změnilo.

Také se mluví o tom, co by mohl Topolánek teď dělat. Hledá se nějaká „trafika“?

Já považuji za velmi dehonestující vůči němu mluvit o nějaké trafice. Je přece logické, že politická strana zkušenosti člověka, který byl předsedou vlády, který byl předsedou Rady Evropské unie, v případě, že ta možnost bude, využije. Čili, pokud by se naskytla nějaká vhodná cesta k využití těchto jeho schopností, tak já jsem rozhodně pro.

Čili se nabízí například diplomatický post?

Já to teď nechci nějak specifikovat, bude hodně záviset i na Mirkovi Topolánkovi samém, na okamžiku, kdy se bude chtít znovu zapojit do práce.

Kolem Mirka Topolánka se nepohyboval jen Marek Dalík, ale i další lobbisté zvyklí na svůj vliv. Slyšel jsem, že spousta z nich jeho odchod nese těžce. Nebudou vám komplikovat život?

Nevím, zda to tak bude. Nemohu to popřít ani vyvrátit. Nemohu to vyloučit, ani potvrdit.

Kolem vás žádní lobbisté nejsou? Existuje čínská zeď mezi politikou a byznysem?

Já jsem vždycky říkal, že to je naivní představa, taková zeď neexistuje nikde na světě. Je přirozené stýkání světa politiky a světa ekonomiky nebo byznysu, ale musí to mít určitá pravidla. Nesmí tam být různé pokoutní zákulisní manévry, vystínované oblasti, ve kterých se odehrávají důležitá rozhodnutí. Absolutně neuznávám vliv neformálních poradců. U každého politika, i uvnitř ODS, u kterého mám důvody se domnívat, že je silně pod vlivem svých poradců, že není sám o sobě osobností, v mém pojetí jeho jakýsi osobní rating velmi prudce klesá.

Naším politickým soupeřem není jiná část ODS, ale je to opravdu levice a sociální demokracie.

Poté, co jste se stal lídrem ODS, zaznamenal jste snahu lobbistů či byznysmenů vás ovlivnit?

Já jsem dlouhodobým místopředsedou ODS. Vždycky to na vás někdo zkouší, ale znovu opakuji, nějak lacině si myslet, že jde vystavět tu zeď, by ani nebylo zdravé. Politika ovlivňuje ekonomiku a naopak. Chcete-li mít plastičtější informace, kompletní mozaiku, tak potřebujete i informace ze světa byznysu. Ale jiná věc je, jestli se vás někdo snaží manipulovat. Nesmíte sebou nechat manipulovat. Jestli se vás někdo snaží jakoby postrkovat za cenu nějakých pobídek, to je opět nepřijatelné. Ale normální stýkání, slyšení těch informací, zařazení si jich do nějaké mozaiky, považuji za naprosto přirozené.

Část ODS včetně například senátora Alexandra Vondry volá po odvolání starosty Prahy 5 Milana Jančíka z funkce místopředsedy pražské ODS. Podle mých zkušeností už Jančíka znají i daleko za hranicemi metropole.

Musím říct, že mě také překvapilo, jak lidé v malých moravských nebo českých městech znají pražského starostu městské části. Je to tak. Na druhou stranu pan Jančík je komunální politik, je to věc, která se týká podzimu letošního roku, to znamená komunálních voleb. Já jsem přesvědčen, že pražské ODS jde o to, obstát v komunálních volbách i v těchto sněmovních volbách. Ale pan Jančík, jakkoli pověstí je celostátního významu, je pouze na úrovni komunální politiky.

Mirek Topolánek nedávno pro Právo uvedl, že má obavy z různých kauz, jmenoval například případ Krakatice. Je zřejmé, že tím narážel na Ivana Langra, který v tomto spisu figuruje pod přezdívkou „Íčko“. Může Langer poškodit ODS?

Obávám se především oné selektivnosti. Mě velmi zaráží, že například sociální demokracie je proti zveřejnění toho spisu. Ukončeme všechny tyto spekulace – co tam je, co tam není, kdo co provedl, kdo co neprovedl, kdo byl na koho napojen. Jak to, že sociální demokracie blokuje vyslechnutí i jiných 19 svědků než toho jednoho (bývalého elitního policisty Karla Tichého, pozn. red.)? Jak to, že sociální demokracie blokuje zveřejnění toho spisu? My žádáme jeho zveřejnění.

Myslíte, že by z toho vyšli lidé z ODS lépe než sociální demokraté?

Mě pouze zaráží ta panická hrůza sociální demokracie, která nechce povolit výslechy jiných lidí než pana Tichého, nechce povolit zveřejnění tohoto spisu. Táži se proč?

Platí, že z podnětu vedení strany se nebudou měnit kandidátky?

Já bych to považoval za politicky velmi nemoudré. Jsem přesvědčen, že zdrcující většina výkonné rady nechce již pokračovat v předvádění vnitřních sporů, personálních bitek uvnitř ODS. Naším politickým soupeřem není jiná část ODS, ale je to opravdu levice a sociální demokracie. Všichni se chtějí orientovat na volby. Tento silný pocit mám.

Řekl jste, že byste kandidoval na předsedu ODS po vyhraných volbách.

Považuji to za logické.

Co kdyby ODS sice prohrála, ale přesto byla schopna sestavit vládu se stranami, jako jsou TOP 09, lidovci, zelení či Věci veřejné?

Tu situaci bych označil následujícím způsobem. Volby se dají buď vyhrát, nebo prohrát. Čili byla by to volební prohra ODS, ale tato varianta, o které mluvíte, by bylo vítězství pro Českou republiku.

Takže byste i v tomto případě usiloval o post předsedy ODS?

Považuji tuto variantu za velmi nepravděpodobnou.

Odmítl jste velkou koalici se soc. dem. v čele s Jiřím Paroubkem. Znamená to, že byste do ní nešel za žádných okolností?

Ne, to jsem neřekl – nikdy za žádných okolností. To bych považoval za velmi laciné a neprofesionální. Teoreticky mohou nastat situace, kdy velká koalice je správným řešením pro zemi. Mohou být dokonce krizové situace, kdy to je jediné správné řešení. Pouze říkám, že za současné situace s tímto programem sociální demokracie, s tou absolutní bezohledností vůči budoucnosti této země, s absolutně bezskrupulózním a nezodpovědným populismem a politickým stylem si vůbec nedovedu představit nějaký programový průnik. Co by to přineslo dobrého České republice? Co by to přineslo dobrého ODS a jejím voličům? Takže to je důvod, proč já tuto variantu sám pro sebe vylučuji.

Celý rozhovor s Petrem Nečasem čtěte v sobotním Právu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám